Захарта подобрява вкуса на почти всичко. Проблемът е, че колкото повече ядем от нея, толкова повече ни се яде. А прекомерният прием на захар се свързва с наднормено тегло, сърдечни заболявания, диабет, рак, алцхаймер и др.

Ако искате да намалите приема на рафинирана захар, без това да се превръща в мъчително наказание, е добре да се опитате да го направите постепенно и да намерите по-здравословни заместители на някои от храните и напитките, с които сте свикнали.

С какво да заменим напитките с високо съдържание на захар?

Добре е вместо газирани напитки и плодови сокове да пиете вода, към която е възможно да добавим лимон. В случай че много обичате газирано и ви е трудно да се откажете изцяло от него, газираната вода е приемлив вариант. Можете също така да се опитате постепенно да намалите захарта, с която пиете кафето и чая.

Десертите

Ако сте почитатели на десертите, се препоръчва да приемате захар само чрез тях, без да ядете други сладки изкушения през деня. През следващите няколко седмици можете да пробвате да намалите броя десерти за седмица. След това е възможно да си определите дни, в които да се глезите с нещо сладко – да кажем през уикенда или когато имате специален повод.

Алтернатива на млечния шоколад

Ако вашата голяма слабост е шоколадът, защо не пробвате да замените млечния с черен? От една страна, той е полезен, а от друга страна, по всяка вероятност ще изядете по-малко количество от него.

Навикът да държим сладки изкушения у дома

Ако имате подръка бонбони или кутия сладолед, определено ще ви е по-трудно да обуздаете желанието си за сладко. Решението е да не държите сладки изкушения у дома.

Плодовете

Можете да хапвате цели плодове – те са чудесен заместител на сушените плодове и плодовите сокове, които съдържат големи количества захар, а също и на десертите. С пресните плодове ще си набавите ценни хранителни вещества.

Алтернатива на плодовото кисело мляко

Вместо да ядете плодово кисело мляко, в което има добавена захар, можете да сложим пресни плодове в обикновеното кисело мляко. Възможно е да прибавите и малко мед, ако имате нужда от допълнителна сладост.

Скритата захар

Захарта в храните има най-различни имена, затова може да се окаже трудно да разберете какво се крие зад етикета на даден продукт. Добре би било да избягвате да купуваме консерви, готови сосове и дресинг за салати и когато е възможно, да приготвяте храната вкъщи – така със сигурност ще си спестите много скрита захар.

Мънички промени в рецептите за любимите ни сладкиши

Можете да намалите количеството захар, посочено в рецептата за любимия ви сладкиш. Вероятно ще се наложи да експериментирате, като заместите част от захарта с плодове, за да постигнете перфектния вкус, но в малко по-здравословен вариант.