На 1 декември в знак на съпричастност към всички засегнати отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с коварното заболяване.

В световен мащаб с вируса на имунната недостатъчност всеки ден се инфектират над 7000 души. 

За първи път този ден се отбелязва през 1988 г., като тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Но първите публикации по темата се появяват едва в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

В България първият случай е открит през 1986 г., когато се оказва, че студент от Танзания е заразен.

В световен мащаб от 13 милиона през 1992 г., броят на заразените нараства драстично до 22 милиона през 1996 г., като от тях 8 милиона умират. Повече от 18 милиона души сега вече имат достъп до медикаменти за лечение на СПИН - 1,2 милиона повече в сравнение с края на миналата година, съобщава ООН, цитирана от Ройтерс. Заболяването е засегнало 78 милиона души и е взело живота на 35 милиона души от началото си през 80-те години на XX век.

По настоящем в света над 34 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.