Жожоба (Simmodsia chinensis) е многогодишен дървесен храст, виреещ предимно в пустинните райони на Югозападна Америка и Северозападно Мексико. Храстът достига до около 2 метра височина и дава 5-6 килограма плодове годишно. Интересен факт за жожобата е, че растението вирее над 200 години.

В миналото индианците са използвали жожоба за много и разнообразни цели. Коренното население на Баха Калифорния например са нагрявали семената с цел да ги омекотят и са правели мехлеми с които са лекували кожата и косата. Населението на сонарската пустиня са третирали кожни изгаряния с помощта на паста направена от жожоба. Американските индианци са обработвали животинските кожи с мехлем от жожоба за да ги омекотят и станат по- лесни за обработка.

В миналото жожоба се е използвало с лечебни цели. Днес то най- често се използва в козметичната индустрия.

Употребата на жожоба с козметични цели датира от 70-те години на миналият век. Интересен факт в тази посока е, че то се свързва с забраната на лова на китове. Поради широката употреба на китова мас по онова време, популацията на китове застрашително намаляла. Така се стигнало да забраната на лова им. Това изправило индустрията пред нуждата да замени китовата мас в своите продукти. Маслото от жожоба се оказал най- подходящ заместител.

Полезните му свойства са много и много добре доказани, а именно с помощта на многобройни изследвания в тази посока.

По своята същност маслото от жожоба представлява течен восък. Маслото от това растение има антисептични свойства и предотвратява развитието на бактериални и гъбични инфекции. Съставът му много наподобява състава на себума (специфичен мастен секрет отделян от мастните жлези) затова се абсорбира лесно от организма и почти не предизвиква алергични реакции. Това го прави подходящ за използване от бременни жени и жени в периода на кърмене. То представлява течни восъчни естери, които се съдържат и в естествения човешки себум, като действат като естествен овлажнител за кожата и създават защитен слой между нея и замърсителите от околната среда.

Ползите от употребата на жожоба за косата са много, това са няколко по съществени:

Маслото от жожоба спомага за контролирането на процеса на омазняване на кожата и е много ефикасно средство при лечението на акне. То съдържа важни хранителни вещества като витамин Е, В комплекс и минерали като силиций, мед, хром и цинк.
Наличието на всички тези жизненоважни елементи поддържат кожата на тялото добре хидратирана, по- еластична и мека. То се ползва от масажисти, включително и при третиране на професионални и спортни травми.
Отпускащото действие, което притежава маслото от жожоба, обуславя използването му като допълнителна съставка при средства за лекуване на артрит и мускулни схващания.
Употребата му е препоръчителна дори срещу белези, стрии и целулит.
Противогъбичните и антибактериалните му свойства са обусловени от съдържанието на йод. Неговите противовъзпалителни свойства го правят много подходящ за употреба при зачервяване на кожата и дерматит. В случай на напукани усти, търсете овлажнител с високо съдържание на жожоба. Облекчението ще дойде мигновено.
Антиоксидантите, намиращи се в маслото от жожоба, премахват фините бръчки и естествено забавят други признаци на стареене.
Не се запушват порите, което пък пречи на образуването на комедони.
Антиоксидантите свойства на маслото от жожоба също са полезни, когато кожата на лицето и ръцете е изложена на цигарен дим, ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина. Може да се използва за сваляне на грим.
Чрез стимулиране на образуването на колаген, вещество, което отговаря за еластичността на кожата, то я поддържа здрава и свежа. Затова е подходящ за употреба в борбата с бръчките.

Освен за почистване, хидратиране и защита на лицето, то се използва много и в козметичните продукти за коса. Маслото от жожоба е намерило приложение в козметични продукти с различно предназначение, при това позволява да се постигне определен ефект в грижата за косата:

Защитава косъма, прави го здрав и лъскав. Силно се препоръчва за боядисвани коси, коси подлагани често на стилизиране, като и такива изложени на пряка слънчева светлина или солариум.
Спомага разресването, респективно предотвратява накъсването на косъма. Плюс това елиминира чупливостта на косъма. Колагена и аминокиселини в него действат като ценен строителен материал, предотвратява чупливост.
Поддържа кожата на главата еластична и млада. Мастните киселини са средство за борба със сухото състояние и са призвани да подхранват, насищат с влага, предпазват от негативното влияние на морска сол, слънце, ниски температури.
Няколко капки в правилна комбинация с други етерични масла (Авокадо, Арган, Гуарана) и активни вещества (прокапил, колаген) служи като средство за защита от косопад.
Стимулира растежа на косата. Проучване от Университета на Мериленд установява, че като се масажира скалпа с всяка следваща процедура се подобрява растежът на косата.
С маслото от жожоба се третира сух скалп и се премахва пърхот, себорея и други проблеми на скалпа.
Стимулира растежа на косата. Алкохолите, които се намират в него контролират производството на подкожна мазнина, имат положителен ефект върху кръвообращението, което ускорява растежа. При системна употреба, ефекта е поразителен.
Отслабени фоликули след раждането - масло от жожоба ще укрепи косата и ще ускори растежа и. Токоферолът в него подмладява, предотвратява плешивост и гравиране.
Масло от жожоба е подходящ за подхранване на косата по цялата и дължина – мазна кожа и сухи краища. Ейкосеновата киселина, която съдържа има за цел да възстанови тъканите коси, обновява клетките и подобрява еластичността.

Пред съвременните жени проблемът за здравето на косата е много сериозен. Непрестанното излагане на слънчеви лъчи, замърсяване на въздуха, липсата на витамини са предпоставка за начин на живот, които вреди на косата и не само. Вреди оказват и боядисването, сешоара и други разкрасителни процедури.

Автор: Александра Цветанова