През 2022-ра година зимното слънцестоене ще бъде отново на 21-ви декември и ще настъпи точно в 23:47 часа в Северното полукълбо, където е и България

Зимното слънцестоене се определя спрямо деня, през който слънцето е максимално ниско под хоризонта. Това е най-късият ден през годината, а нощта е най-дълга.

Дните на слънцестоенето се почитат от дълбока древност. По време на зимното слънцестоене се провеждат обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което дарява топлина.

По време на зимното слънцестоене се гадае за бъдещата реколта. Смята се, че ако на 21 декември по дърветата има скреж, зърнената реколта ще бъде хубава.

На този ден се месят ритуални пити, които наподобяват Слънцето. Според вярванията на този ден мракът и злите сили вземат превес. Денят се чества със запалване на огън на открито и свещи – по този начин хората се противопоставят на мрака. Домовете се украсяват с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата трябва да се отрупана със семена, ядки плодове, за да бъде плодородна годината.