Може би вече си чувала за т.нар. напитка „златно мляко”, а може и да не си и заглавието да ти звучи съмнително, но днес ще те запознаем с нейните множество ползи и ще ти предложим една лесна рецепта.
Напитката е използвана от векове от аюрведичната медицина. Златното мляко е комбинация от куркума, кокосово мляко и понякога кокосово масло. Черен пипер също се слага често (в малки количества, разбира се), защото подпомага абсорбирането на куркумата. Кремообразна и пикантна, успокояваща, но и енергизираща, тази напитка е нещо повече от вкусен десерт.
- Ползите от куркумата: Тази подправка има противовъзпалетелни свойства и може да ни помогне в борбата с редица болести, включително рак и Алцхаймер. Заради противовъзпалителните си свойства, куркумата ни предпазва от запушване на артериите, подуване и проблеми с храносмилането. Според някои проучвания дори може да ни помогне с отслабването и е естествен антидепресант – подобрява настроението, намалява стреса, помага ни да заспиваме по-лесно и се грижи за здравето на мозъка ни.
- Ползите от кокосовото масло: То може да ни предпази от храносмилателни проблеми и подобрява значително микрофлората на чревния тракт, защото има антимикробни свойства. Мазнините в него са полезни и повишават добрия холестерол, благодарение на който сърцето ни остава здраво.
- Ползите от кокосовото мляко: Както и другите два продукта, кокосовото мляко отново подпомага храносмилането. То подхранва стените на чревния тракт с електролити и полезни мазнини, намалява възпалението и ни помага да отслабнем. Според проучванията кокосовото мляко е богато на полезни мазнини, които подобряват физическото ни състояние и ни помагат да изградим мускули.
Убедихме ли те? Тогава да пристъпим към рецептата:
Първо трябва да направиш „златна паста”. За целта ти трябват:
- ½ ч. куркума на прах
- 1 ч. вода
- 1,5 ч.л. черен пипер
- 5 с.л. кокосово масло
В малка тенджера или тиган сложи водата, куркумата и черния пипер. „Сготви” ги на умерена температура, докато се образува паста. Бъркай постоянно за около 7-10 минути. Когато пастата е готова, махни я от котлона и добави кокосовото масло. Смеси всичко добре. Изсипи пастата в стъклен бурка с капак. Можеш да я съхраняваш до две седмици в хладилника.
Златно мляко:
- 1 с.л. златна паста
- 2 ч. кокосово мляко (може и бадемово)
- 1/8 ч.л. екстракт от ванилия по желание
- мед по желание
- щипка канела по желание
В малка тенджера или тиган затопли 2 чаши мляко с 1 с.л. златна паста, внимавай млякото да не заври. Бъркай докато двете се смесят добре и пастата се разтвори в млякото. Добави, ако искаш, ванилия, мед и/или канела.