Всички обичаме приказките, независимо дали са истина или не. А колко по-страшни и жестоки са, толкова по-добре.

Спомняте ли си коя е вашата любима легенда? За крал Артур, за граф Дракула или може би за Атлантида?

Представяме ви най-известните легенди на всички времена, които ще ви накарат да забравите за ежедневните си задачи.

Легендата за Лейди Годайва

Лейди Годайва била англосаксонка и съпруга на владетеля на Ковънтри, Англия. Тя обичала мъжа си, но винаги се противопоставяла на начина, по който се отнасял към поданиците си.

Когато съпругът ѝ въвел изключително тежък данък, лейди Годайва го умолявала да го отмени. Според легендата съпругът ѝ отвърнал, че ще няма да узакони данъка само, ако язди гола из улиците на Ковънтри. Разказва се, че тя го направила, покривайки се само с косата си.

По-късните версии на легендата твърдят, че лейди Годайва предварително е изпращала пратеници през града, предупреждавайки жителите му да стоят вътре и да затворят прозорците си.

Легендата за Робин Худ

Робин Худ е един от най-известните легендарни герои на всички времена. Въпреки че съществуването му не е потвърдено, се смята, че той е бил англичанин от средновековието.

Едва през 1589 година започват да възникват първите разкази за Робин Худ - мъж, който краде от богатите, за да раздава на бедните. Тогава той се превърнал в благороден символ на съпротивата срещу тиранията.

Легендата за Фонтана на младостта

Легендата разказва за специален фонтан, който съдържа вода с магически сили. Смята се, че пиейки тази вода, човек ще получи вечна младост. Американските легенди твърдят, че той се намира някъде във Флорида, докато според европейските легенди той е в Испания.

Твърдения за подобни фонтани със специални сили има от хилядолетия. Историята на самия Фонтан на младостта обаче е свързана с испанския изследовател Хуан Понсе де Леон, който успял да го открие.

Легендата за Атлантида

Смята се, че преди около 9600 години е имало остров, наречен Атлантида. Древните гърци наричали това място "свещен град" и вярвали, че той се намирал отвъд Стълбовете на Херкулес.

Смята се, че островът потънал, когато той бил победен от Атина.

Легендата за Кървавата Мери

Кървавата Мери е един от най-популярните призраци в света. Но коя е тя, никой всъщност не знае. За нея има стотици легенди.

Някои казват, че била вдовица, която убила децата си. Други пък разказват, че тя била малко дете, което било убито и до днес се скита около гроба си. Има и легенди, в които се казва, че призракът е Мери Уърт - жена,  която била обявена за вещица и изгорена на клада.

Една легенда за Кървавата Мери казва, че ако човек каже „Кървава Мери“ три пъти пред огледалото след полунощ, призракът ѝ ще се появи и ще ги убие.

Някои легенди също я представят като добър призрак, но най-често тя се разглежда като зъл дух.

Легендата за Ел Дорадо

Ранните европейски експедиции в Южна Америка били провокирани до голяма степен от желанието за откриване на злато. Легендата за Ел Дорадо ("Златния град") произхожда от съвременна Колумбия и за първи път се споменава писмено през 1541 година. Разказва се за изключително заможна цивилизация и митичен вожд, който ежедневно покривал тялото си със златен прах.

Други твърдят, че този митичен вожд е потапял тялото си в златно езеро (за което се смята, че е езерото Гуатавита в Колумбия).

Легендата за крал Артур

Крал Артур е легендарен британски герой от средновековието. Смята се, че той е водил отбраната на Великобритания срещу саксонските нашественици в началото на 6 век. 

Легендата гласи, че Артур бил син на краля на Британия - Утер Пендрагон. Баща му успял да измами съпругата на врага си лейди Гуиневир да се омъжи за нея с помощта на магьосника Мерлин. Младият Артур превзел престола, меча Ескалибур и оженил за Гуиневир.

Текстовете от 12 век включват приказки за приятелите на крал Артур от кръглата маса и техните приключения.

Легендата за граф Дракула

Тази легенда е сред най-известните и интересните в световен мащаб. Според нея той бил жесток владетел и зъл вампир, който измъчвал и убивал жертвите си по изключително жесток начин, а после пиел кръвта им. 

Всъщност е съществувал човек, живеел и управлявал там, където се подвизавал граф Дракула. Влад III получил прозвището Цепеш (човек, който разцепва, пронизва) заради особената си жестокост, тъй като набивал на кол враговете си.