По традиция сме свикнали да украсяваме някое вечнозелено дръвче за Коледа, без значение дали това е ела, бор или смърч. В по-студената по температури Дания, например, повече от половината продукция дръвчета в местните разсадници е от ела. Те се продават по цяла Европа. Ако си купите такова дръвче в саксия, поливате го умерено и като цяло се грижите добре за него, то ще бъде ваше коледно дръвче и през следващата година, а защо не и години наред. А като допълнителен плюс е, че бодличките му няма да падат (поне не много) и ще ухае леко и приятно.
Много хора вярват, че елите в саксия са много по-скъпи от тези, които са отрязани, но това не е вярно. Всъщност те ще ви излязат даже на сметка, защото отрязаното дръвче ще изсъхне след две седмици, а при правилна поддръжка дръвчето в саксия ще издържи година, две, три. Освен това тогава може да бъде засадено в градинката пред блока, където ще ви радва много години напред.
А декорирането на ела е пълно удоволствие. Клоните й са плътни и еластични, иглите са дебели, закръглени и не са толкова остри, а идеалната конусовидна форма на дървото позволява дори на перфекционистите да окачат правилно гирляндите. Датските фермери постигат този ефект благодарение на своя опит. Те отглеждат коледни елхи от много поколения насам. В природата елата достига до 60 метра височина, но за вашия дом можете да изберете подходящ размер в зависимост от вкуса ви и височината на таваните вкъщи.