Ардизията е друго растение, свързано с празника Коледа. Нарича се още „коледно зрънце“. Това дърво е получило този си прякор заради малките си червени плодове. В навечерието на коледните празници има особено много плодове по клоните, а цветът им става особено наситен. Друг интересен факт е, че второто име на Ардизията е „Коралово дърво“.
Тя не се нуждае от пряка слънчева светлина, така че е по-добре да не я поставяте на перваза на прозореца си. Но през зимата, когато се стъмва рано, е най-добре растението да се осветява и с помощта на лампа. Дървото обича чист въздух, така че стаята, в която се намира, трябва да се проветрява редовно. Въпреки тропическия си произход, Ардизията се чувства нормално при температура между 15 и 18 градуса, но в краен случай може да понесе и температури от до 7 градуса. И все пак за „кораловото дърво“ е най-подходяща стайна температура (от 22–24 градуса).
Плодовете на Ардизията остават на клоните няколко месеца. А през януари, след Нова година, можете да изберете най-големите, да извадите семената им, да ги засадите в саксия и да ги покриете с фолио или стъкло. Но ще трябва да изчакате месец и половина за първите кълнове и, както в известната поговорка, за първите цветя, обикновено три години. И все пак най-добре е просто да се възхищавате на плодовете на Ардизията. Те по принцип са безвредни, но реакцията на тялото може да бъде непредсказуема.