"Жените по някакъв начин веднага разбират с кого сме готови да им изневерим. А понякога те го знаят още преди ние самите да сме си го помислили." – Джордж Бърнард Шоу

Изневяра. При произнасянето на тази дума и двата пола настръхват. Мъжкият – от страх да не бъде разобличен, а женският – от страх да не го разобличи. Каква малка разлика има в тези думи, а в същото време с колко различно значение. Мъжкият страх прилича на страха на дете, което се бои родителите му да не го хванат „в крачка“, а жените се страхуват дворецът им от мечти да не се срути.

Дали повече, или по-малко, ако и във вашата връзка емоциите и усещанията са близки до описаните току-що, значи става въпрос за инфантилност, при това и от двете страни. Но повече по темата по-късно. Всеки има различна гледна точка за изневярата. За някои това е просто допълнителен секс, за други тя може да е дори „шарещият поглед“ на половинката им, а за трети това са фантазии, свързани с конкретен човек. Но независимо каква е причината за измяната и какво значение жената отдава на нея, всяка една дама ще изпита болка ако я сполети такава участ.

"Кривването от пътя" се случва дори и в привидно най-здравите и щастливи бракове. Следователно не можем да не се запитаме дали има начин, чрез който да се застраховаме срещу изневяра. А самият отговор е: едва ли. В крайна сметка изневярата е свързана по-малко с недостатъците на жените, отколкото с недостатъците на мъжете. Според общоприетата представа за психологическа зрялост и отговорност, човек е отговорен само за своя собствен живот, а възможността за влияние и ръководене на друга личност е дълбока заблуда. Разбира се, има ситуации, в които и това се случва, но всичко опира до това доколко му е позволено на човек да го направи.

Има много причини за изневяра, но всички те се коренят в едно нещо – незрялостта (инфантилността) на мъжа. В случая тази незрялост е свързана с недоизградената му личност в ранна детска възраст. А тя се дължи на трудности по време на преминаването му през едиповата фаза на развитие – периодът между 3 и 5-годишна възраст. Друго нещо, което също се случва през този период, е да се сформира чувство за идентичност с бащината фигура и в същото време момчето да разбере, че майката сексуално принадлежи на бащата.

Ако през едиповата фаза момчето не изпитва чувство на гордост, че принадлежи към собствения си пол, то в този случай то може да израсне плахо и нерешително. Неспособността да се придвижи напред след тази фаза също води до инфантилност. В резултат на това, мъжът се превръща в един незрял човек независимо от възрастта, на която е. В опитите си да доизгради себе си като личност като попълни липсващите елементи, той често създава любовен триъгълник между партньорката си и друг обект на желанията му. Целта му е да компенсира своята несигурност и да получи топлината и грижата, от които е бил лишен в детството си.

В галерията ни вижте кои са десетте грешки, заради които дамите попадат в триъгълника на изневярата: