Нерафинираното олио се извлича чрез студено пресоване на слънчогледовите семки. Ако е студено пресовано, срокът му на съхранение може да е до 4 месеца, а ако е използван методът на горещо пресоване, той може да стигне и до 10. Нерафинираното олио се счита за пълноценно масло, защото е запазило максимално количество от мастните киселини и полезните витамини (например витамин Е и омега-6).
Нерафинираното олио е неподходящо за готвене на висока температура. Ако се нагрее над определена температура, то се разпада и губи голяма част от вкуса си. Нерафинираното олио трябва да се използва за салатен дресинг, а не за пържене и задушаване. С времето този вид олио е възможно да придобие по-тъмен цвят или да образува утайка, но това не бива да ви тревожи, защото е естествен процес и не означава, че е загубило качествата си.