От хиляди години културите по света празнуват лятното слънцестоене, за да отбележат завръщането на пълната дневна светлина. И тази година не е по-различна. Много хора все още правят различни ритуали в деня на лятното слънцестоене, за да предизвикат късмет, просперитет и изобилие. Ако искате да се включите и вие, ето какво да правите на 21 юни тази година и кои са нещата, които да избягвате по време на лятното слънцестоене.

От древни времена традициите за празнуване на лятното слънцестоене включват срещи със семейството и приятелите, за да отпразнуват завръщането на светлината, топлината на слънцето, живота, плодородието и реколтата. И днес хората по цял свят продължават да празнуват този празник на открито, с песни, танци и огньове, докато се наслаждават на вкусна храна и напитки.

Във всяка календарна година има две слънцестоения - едното през юни, а другото през декември. Точният час на слънцестоенето е един и същ в целия свят, а времето на годината, в което го посрещате - лятно или зимно, зависи от това в кое полукълбо живеете - Северното или Южното.

В Северното полукълбо лятното слънцестоене обикновено се пада между 20 и 22 юни. Докато в Южното полукълбо лятното слънцестоене най-често настъпва между 20 и 22 декември. Промяната в датата на лятното слънцестоене всяка година се дължи на леки промени в Григорианския календар - на всяка четвърта година трябва да се добавя допълнителен ден, създавайки "високосна година", което води до леко изместване на датата на слънцестоенето. И така, какви полезни неща можете да направите за себе си на този ден, за да почувствате настъпването на лятото и да привлечете късмет? Вижте в галерията: