Новината за смъртта на Майкъл Джексън обиколи света през 2009 г., но дори и 13 години след загубата много фенове все още не вярват, че любимият им певец си е отишъл завинаги. Нещо повече, сбогуването с легендата е забулено в мистерия.

Официалната причина за смъртта на попзвездата е спиране на сърдечната дейност, причинено от остра интоксикация с пропофол и бензодиазепини. Твърди се, че личният лекар на Джексън, Конрад Мъри, го е намерил в стая в дома му в Лос Анджелис с много слаб пулс. Той е извършил кардиопулмонална реанимация, но не е успял да спаси живота му.

В първия час на нощта охраната е трябвало да извика линейка и да регистрира фатален край... Прощалната церемония с певеца се състоя на 7 юли, а Джексън беше погребан на 3 септември - 2 месеца и половина след смъртта си.

Оказва се, че Майкъл отдавна е имал сериозен проблем с болкоуспокояващите. Той започнал, когато снимал реклама, където получил сериозни изгаряния, и се влошил след травма на гръбначния стълб на един от концертите. Парамедици ескортират Майкъл Джексън до болница "Бротман Мемориал", след като той получава изгаряния по време на снимки на реклама. Взривилите се фойерверки подпалили якето и косата му, в резултат на което той получил изгаряния втора степен по скалпа.

Изпълнителят просто е трябвало да заглуши болката, за да продължи да живее в безумния си график. Така още през деветдесетте години Джексън се пристрастява към пропофол - успокоително лекарство, с което анестезиолозите потапят пациентите в упойка преди операция.

Вместо да си вземе сериозна почивка и да се възстанови от зависимостта си, която с годините само се задълбочавала, през 2009 г. певецът подписва скъп договор за новото си турне „This is it“ и започва активно да се подготвя за поредица от концерти. Така че Майкъл трябвало да кипи от идеи и да репетира сцени по цял ден.

За да се наспи, легендата трябвало буквално да си инжектира дози анестетик под капкомер - в противен случай организмът вече нямало да възприема лекарствата. И тук започва да му помага доктор Конрад Мъри, който превръща една от стаите в къщата на Джексън в медицинско отделение, където интравенозно прилагал пропофол на звездата.

Тъй като не разполага с подходящо оборудване в такива условия, лекарят не може да проследи атипичната реакция до следващата доза: Майкъл изпада в състояние на дълбока седация и дишането му спира. Вместо вентилация Мъри му прави сърдечен масаж, което само влошило състоянието на звездата.

Така "кралят на поп музиката" умира при фатално стечение на обстоятелствата. Привържениците на конспиративните теории обаче имат собствена версия за смъртта на Майкъл Джексън. Така съществуват много доказателства в полза на мнението, че всъщност легендарният певец просто се е скрил от любопитните очи, инсценирал е смъртта си и спокойно е доживял годините си далеч от шума на шоубизнеса.

Разберете в галерията ни някои от най-зрелищните доказателства в полза на теорията, че кралят на попа още е жив: