Новината за смъртта на Майкъл Джексън обиколи света през 2009 г., но 15 години след загубата му много фенове не вярват, че любимият им певец си е отишъл завинаги. Освен това сбогуването с легендата е обвито в мистерия...

Официалната причина за смъртта на поп звездата е сърдечен арест, причинен от остра интоксикация с пропофол и бензодиазепин. Твърди се, че личният лекар на Джексън, Конрад Мъри, го е намерил в стая в дома му в Лос Анджелис с много слаб пулс и е извършил реанимация, но не е успял да спаси живота му.

В първия час на нощта се наложило охраната да извика линейка и да констатира смъртта. Церемонията за сбогуване с певеца се състояла на 7 юли, а Джексън беше погребан на 3 септември - доста време след смъртта си.

Всъщност официалната версия е като върхът на айсберга - ако се вгледате по-дълбоко, се оказва, че Майкъл е имал сериозни проблеми с обезболяващите преди много време. Това започнало със снимките на реклама на Pepsi, където получил сериозни изгаряния и се влошил след травма на гръбначния стълб на един от концертите си.

Изпълнителят просто трябвало да заглуши болката, за да продължи да пее и да живее според лудия си график. И така, още през 90-те години Джаксън станал зависим от пропофол - успокоително лекарство, използвано от анестезиолозите за поставяне на пациенти под упойка преди операция.

Вместо да си вземе сериозна почивка и да се излекува от зависимостта си, която само се задълбочавала с годините, през 2009 г. певецът подписал скъп договор за новото си турне „This is it“ и започнал активна подготовка за поредица от концерти. Не било възможно да се направи друго - организаторите обявили изпълненията му като „завръщането на легендата“, така че Майкъл трябвало да дава идеи и да репетира по цял ден.

За да се наспи, звездата трябвало буквално да си слага дози упойка - в противен случай организмът му вече не приемал лекарствата. И тук започнал да му помага Конрад Мъри, който превърнал една от стаите в къщата на Джексън в медицинско отделение, където интравенозно му инжектирал пропофол.

Без подходящо оборудване при такива условия, лекарят не успял да проследи нетипичната реакция към следващата доза - Майкъл изпаднал в състояние на дълбока седация и дишането му спряло. Вместо да вентилира белите му дробове, Мъри му направил сърдечен масаж, което само влоши състоянието на пациента.

Поради фатално стечение на обстоятелствата Кралят на попа починал. Привържениците на теориите на конспирацията обаче имат своя версия за смъртта на Майкъл Джексън. Доказателствата, които предоставят, подкрепят мнението, че всъщност легендарният певец просто се е скрил от любопитни очи, симулирайки смъртта си, и тихо изживява годините си далеч от суматохата на шоубизнеса.

Вижте ги в галерията: