Доматите са естествени антиоксиданти, които намаляват вредното въздействие на свободните радикали, които са молекули навлизащи в тялото отвън, предимно от замърсения въздух. Те се образуват и в самото тяло, ако се храним неправилно.
Свободните радикали може да отключат вредни за клетките окислителни реакции, които могат да бъдат предотвратени чрез яденето на повече домати. Доматите съдържат животоспасяващия ликопен, каротеноиден пигмент, който придава отличителния червен цвят както на домата, така и на плодове като дини и гуава. Ликопенът предпазва не само растенията, в които се съдържа, от неблагоприятните аспекти на слънчевата светлина, но и предпазва човека, който го консумира, от неблагоприятните въздействия на външната среда.
Освен това, доматите стимулират метаболизма, който започва да се забавя след 30 години. Витамин С в доматите е отлично средство против стареене, а ценните минерали като калий, калций, фосфор и цинк, правят човешкото тяло по-силно и здраво.