Мама е първата дума и най-важното нещо в съдбата на всяко дете. Майката е тази, която може да даде криле на децата си или да ги отреже.

Психологът-констелатор Юлия Хадарцева разказва за токсичните ефекти на някои майки и как това може да повлияе на бъдещето на техните наследници.

Токсичната майка е горчиво бъдеще за децата

Майката е въплъщение на всички добродетели на света: тя дава живот на детето си, защитава го и го води по пътя на живота. И когато стане достатъчно голямо, тя ще отвори ръцете си и ще го пусне в един по-велик живот. Така виждаме образа на идеалната майка, но не всеки родител може да се похвали с ясно съответствие с него.

Психолозите идентифицират подтип токсични майки, които дават живот на детето, но също така го осакатяват.

Тук е много важно да се разбере, че децата, като правило, повтарят съдбата на родителите си, съдбата на своя вид. По един или друг начин, всеки от нас въплъщава повтарящ се майчин или бащин сценарий на живота. Ако този сценарий е наситен с „отрова“, ако деструктивното поведение се приема като стандарт в него, тогава животът ни ще бъде изпълнен именно с това. Ето защо е толкова важно жените да видят навреме началото на токсичността в себе си и да се опитат да не я проектират върху детето си. И, разбира се, всеки възрастен, чиято майка е била токсична, трябва да работи с психолог. Само в този случай ще може да достигне ново ниво и да разкрие своя потенциал във всички области - от финансова до семейна.

Вижте в галерията видовете майчино токсично поведение и как да не взаимодействате с детето си: