Всеки от нас има моменти, в които се чувства глупав: проблеми в работата, трудности в учението, срам пред друг човек или просто липса на сън, което кара мозъка да работи много по-бавно от обикновено. Бъдете сигурни обаче, че тези "замъглявания" на ума ви са временни и не трябва да влияят на самочувствието ви. Като доказателство ще ви представим няколко, макар и доста неочаквани признаци, които отличават умните хора от обикновените. Вашата интелигентност е над средната, ако притежавате дори един от тези признаци.

Носите очила

Хората с очила често изглеждат по-умни в очите на другите. И има защо. Изследователи от Университета в Единбург са анализирали когнитивните и генетични данни на повече от 300 000 души на възраст от 16 до 102 години. Оказва се, че високите когнитивни способности са свързани с много показатели за здравето, включително и със зрението. По-конкретно, проблемите с очите се дължат на гени, които по-умните хора могат да притежават с 30% по-голяма вероятност от обикновените.

Според друго проучване, ако човек носи очила с пълна рамка, той изглежда по-умен в очите на другите в сравнение с тези хора, които предпочитат непълни рамки или очила без рамки.

Предпочитате да се движите по течението

Умните хора, казват експертите, не губят време да се тревожат за нещата, които не могат да контролират. Ако можете да бъдете гъвкави и да се адаптирате към обстоятелствата, най-вероятно имате висока интелигентност, казва психологът и невротерапевт Катрин Джаксън. Способността да се движите по течението не е признак на слабост на характера, а знак, че знаете как да решавате проблеми.

Предпочитате самотата пред шумната компания

Психолозите са открили, че по-умните хора изпитват по-малко удовлетворение от живота, когато излизат често с приятели. Това се обяснява по следния начин: за нашите предци контактите с приятели и съюзници са били необходимост, която им позволява да оцелеят. Но днес хората с по-висок интелект могат да решават проблемите сами, без да прибягват до помощта на другите, и това значително е намалило значението на приятелството за тях.

Отклонявате често погледа си

Ако един човек не гледа събеседника си в очите, той изглежда като неуверен в себе си или дори може да го сметнат за лъжец. Желанието да се избегне контакт с очите, обаче просто може да означава, че човек обмисля внимателно думите си, преди да каже нещо.

Психолози от университета в Киото са провели следния експеримент: помолили са доброволци да играят на асоциации на думи. Оказало се е, че играчите имат нужда от повече време за по-сложни думи, но ако прекъснат зрителния контакт, времето за размисъл намалява.

Да гледаш събеседника в очите, докато обмислиш отговора, е задача с повишена трудност за мозъка. За да не се разсейва, мозъкът има склонност да прекъсва зрителния контакт и да се фокусира върху по-важната задача – внимателния подбор на думи.

Раздразнение от външни шумове

Всички сме убедени, че умните хора са в състояние напълно да се откъснат от външния свят, докато работят, но изследванията показват, че това не е точно така. През 2015 г. учените са провели експеримент, за да разберат по какъв начин 100 различни човека игнорират досадния шум, докато решават проблем. Участниците, които са казали, че им е по-трудно да блокират външните звуци, са предложили по-иновативни решения. Авторите на изследването заключават, че хората, които са обезпокоени от фоновия шум, могат по-добре да се фокусират върху няколко проблема едновременно, което в крайна сметка прави тяхното решение по-креативно.

Обичате шоколад

Хората, които се придържат към принципите на правилното хранене, със сигурност се държат умно, но едно шоколадово блокче може да ги направи още по-умни. Изследователите са открили, че редовната консумация на това лакомство значително подобрява когнитивните способности на човек, включително паметта и абстрактното мислене.

Емпатични и състрадателни сте

Според психолозите, колкото по-голяма е способността на един човек да проявава съпричастност, толкова по-добри са възможностите му да разбира ефективно речта.

С други думи, емпатията, която е част от емоционалната интелигентност, и разбирането, което е част от когнитивната интелигентност, са пряко свързани. Така че колкото повече приемате чувствата на другите хора присърце, толкова по-вероятно е да имате високо IQ.

Обичате да отлагате

Навикът да се правят повечето неща в последния момент не е нещо, с което може да се хвалим, но учените казват, че това е признак за висок интелект. Ако често отлагате нещата за по-късно, това може да означава, че не се задоволявате с прости решения, че предпочитате да търсите иновативни идеи, вместо да приемате очевидните.

Проучване от 2016 г. е установило, че хората с висок коефициент на интелигентност често са склонни да отлагат изпълнението на задачите за последния момент, защото с нивото си на интелигентност могат да си позволят лукса да изчакат, преди да се заемат с важните дела.

Не сте сигурни в собствените си знания

Хората, които постоянно се съмняват в собствените си знания и способности, често са по-умни от тези, които са сто процента сигурни в себе си. Учени решават да проведат експеримент върху група студенти, които са си взели успешно изпита. Преди обявяване на резултатите те са били попитани на колко въпроса от теста са отговорили правилно. По-слабо представилите се на теста се надценяват значително, докато по-добре представилите се студенти смятат, че са постигнали по-нисък резултат, отколкото имат в действителност.