Въпреки достъпността и лекотата на приготвяне артишокът все още е екзотичен продукт. Много хора просто не знаят на коя страна да застанат. В същото време артишокът е добър като закуска, като гарнитура и като самостоятелно ястие. Суровият артишок се смята за най-полезен, на второ място по формат на приготвяне е на пара. Когато е сготвен, той има много деликатна текстура и сладък билков вкус, напомнящ на млади орехи.
Но в черния списък е включен артишок, консервиран в оцет. Тъй като това не е нищо, което ще се отрази добре на организма ви.
Преди да приготвите артишока, обелете стъблото, отстранете твърдите листа от външната страна и лилавия мъх в сърцевината на пъпката. По-добре е това да се прави с ръкавици, тъй като сокът на растението не се измива лесно от кожата, както сокът от живовляк или глухарче. По-добре е обелените артишоци да се поставят във вода, подкиселена с лимонов сок, за да се предотврати потъмняването им.