Големият американски актьор Джон Войт получи специална награда в Деня на народните будители.

Тя му бе връчена от външния министър Мария Габриел.

"Вие сте носител на редица престижни награди от най-високо ниво. Удоволствие е да поднеса българската награда за принос към сближаването на България и САЩ. Поздравявам Ви за постиженията и Ви уверявам, че сте част от хората, които наричаме приятели на България", каза тя и връчи отличието на Войт.

Войт е носител на "Оскар" (има общо 4 номинации), "Златен глобус", "Бафта" и ред други престижни кино награди.

В момента е част от актьорския състав на новия филм на Францис Форд Копола, а само преди седмици той приключи със снимките 2 нови филма у нас.

Войт също така похвали "Уроците на Блага" - българското предложение за "Оскар" тази година, което може да гледате в рамките на фестивала "Киномания".

Тазгодишните победители в четирите категории на премиета - изкуство, култура, образование и наука са съответно пианистът Милен Киров, председателят на българския културен център "Рипни Калинке" Саня Кирова, Първо българско училище "Васил Левски" в Лас Вегас и архитектът проф. Иван Ташев. Събитието е било с над 200 гости, а самият Войт е казал, че ще подкрепи инициативата по издигането на паметник на българската азбука в Лос Анджелис.

"Ще ценя тази награда и ще се радвам да продължа да правя още проекти в България", заяви Войт.

Нищо чудно Анджелина Джоли да се реши най-после да посети страната ни, след като и леля и се оказа че живеее тук, в квартал "Люлин" . 

Жанна Войт е братовчедка на холивудската легенда Джон Войт и пристига в България през 70-те години на миналия век като сътрудник от съветска страна на "Българска кинематография".