Много хора вярват, че затъмненията са събития от особена важност, които могат да окажат голямо влияние върху околния свят и живота на всички. В астрономията това явление означава, че едно небесно тяло се закрива от друго. Затъмнението възниква, когато три небесни обекта се подредят в една линия. За човек на Земята Слънцето е затъмнено, когато сянката на Луната пада върху Земята. С други думи, светлината от Слънцето се блокира от Луната.

Първото слънчево затъмнение за 2023 г. ще се случи на 20 април. Астрономически то ще продължи пет часа и двадесет и четири минути и ще се случи в знака Овен. Хибридното затъмнение ще бъде комбинация от пръстеновидно затъмнение и пълно слънчево затъмнение. То дава началото на затъмненията за годината, които са още 3: едно пръстеновидно слънчево затъмнение на 14 октомври, и две лунни затъмнения на 5 май и 28 октомври. Слънчевите затъмнения настъпват при новолуние, а лунните - при пълнолуние.

От астрологична гледна точка слънчевото затъмнение се смята за лошо предзнаменование. Древните гърци са вярвали, че слънчевото затъмнение е знак за гнева на боговете и бележи началото на разрушения и бедствия. Според хиндуистката митология божеството Раху било обезглавено, след като било хванато да пие божествения нектар амрит. Отрязаната му глава погълнала слънцето и предизвикала затъмнение. В китайската култура се смята, че небесният дракон похапва от слънцето по време на затъмнение. Китайското име на затъмнението е Zhi, което означава "ям". Във виетнамската култура се смята, че затъмнението е причинено от гигантска жаба, която поглъща слънцето. В корейската култура се смята, че кучетата се опитват да откраднат Слънцето.

Каквато и да е културата, затъмнението означава, че Слънцето, което царува на небесния свод, е в беда. И едва ли това обещава на човека нещо добро.

Въпреки че знаем научната причина за затъмнението, хората по цял свят го смятат за лошо предзнаменование. Затъмненията се свързват с отрицателна енергия. Според някои култури Слънцето и Луната (небесните цар и царица) трябва да се борят по време на затъмнението и единственият начин да ги спрем е да разрешим всички спорове и конфликти на Земята. Затова по време на предстоящото слънчево затъмнение експертите ви съветват да разрешите различията си и да се опитате да направите света си по-добро място.

Как да постъпваме и как да не постъпваме по време на слънчевото затъмнение през 2023 г:

Най-важното: не гледайте директно към Слънцето по време на затъмнението, тъй като това може да увреди зрението ви;

Не започвайте нови проекти или важни неща по време на затъмнението;

Пътуването по време на затъмнение не се счита за добър знак;

Избягвайте да се разхождате на открито по време на затъмнение;

Спането по време на затъмнение също не се препоръчва;

Не яжте и не пийте нищо по време на затъмнението;

Най-добре е да се избягва готвенето в този момент;

Даренията са добър начин да се намалят вредните последици от затъмненията;

Добра идея е да се изкъпете след затъмнението, за да отмиете негативните ефекти;

Можете да се молите, да медитирате и да съзерцавате на закрито.

Вижте в галерията и какво готви слънчевото затъмнение на 20-ти април за всяка зодия: