Флавоноидите са естествени съединения, които се намират в растителните храни. Те не са просто полезни, както обикновено се казва за здравословните продукти, те имат и мощен биологичен ефект. Някои флавоноиди намаляват възпалението, други помагат за контролиране на нивата на холестерола в организма, а трети имат благоприятен ефект върху кръвното налягане. А заедно те работят като добре смазана машина, подобрявайки цялостното здраве на организма и му помагат да се справи с промените, свързани с възрастта.
„Приемът на флавоноиди в доза от около 500 мг на ден е свързан с 16% намаляване на риска от обща смъртност, както и с приблизително 10% намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и респираторни заболявания“, обяснява д-р Бенджамин Парментер, водещ автор на изследването.
Главното откритие на учените обаче е следното: не толкова дозата е важна, колкото диапазона на флавоноидното меню. Ето няколко идеи, с които може да го разнообразите.