Ако си мислите, че тук е студено, посетете руското селце Оймякон и ще промените мнението си. Средната температура за месец януари е -50°C и не е никаква изненада, че е най-студеното постоянно заселено място на планетата. Известно е като „Студеният полюс“, а най-ниската измерена температура е -71.2°C.

Това е най-ниската температура, измерена в постоянно населено място на Земята, както и най-ниската температура, отчетена в Северното полукълбо.
Селото, което е дом на около 500 души, през 20-те и 30-те години на 20 век е било място, на което отсядали развъждащите елени, за да напоят елените си от термалния извор.

Но Съветското правителство, в усилията си да засели за постоянно номадите, защото вярвало, че е трудно да бъдат контролирани и са технологично и културно изостанали, направило територията постоянно селище.

Иронично името на селото Оймякон означава „незамръзваща вода“ заради близкия термален извор.

В повечето домове в Оймякон все още се горят въглища и дърва за отопление и има твърде малко модерни удобства.Там не расте нищо, затова хората ядат конско и еленско месо. Само един магазин доставя необходимото, а местните жители изкарват прехраната си отглеждайки елени, ловувайки и ловейски риба.

Докторите казват, че причината те да не страдат от недохранване е това, че млякото на тези животни съдържа много важни хранителни съставки.

Не е изненадващо, че местните са свикнали с климата и за разлика от други страни, където малко снежец затваря цялата държава, единственото училище в Оймякон затваря врати само ако температурите паднат под -52°C.

Оймякон се намира на 750 метра надморска височина, а денят варира от 3 часа през декември до 21 часа през лятото. Въпреки ужасяващите зими, през юни и юли температури над 30°C не са необичайни. Има няколко модерни удобства в селото – но много от сградите все още имат външни тоалетни и повечето хора използват въглища и дърва за отопление. Когато доставките на въглища са нередовни, електроцентралата започва да използва дърва. Ако силата намалее, електричеството в града се изключва след около 5 часа, а тръбите замръзват и се напукват.

Оймякон се намира на два дни път от Якутск, столицата на региона. Там са измерени най-ниските зимни температури за град в света. Обслужван е от две летища, а също така на територията му се намират университет, училища, театри и музеи.

Ежедневните проблеми на жителите включват замръзване на мастилото, чаши, замръзващи за лицата на хората и батерии, които губят сила. Местните понякога оставят двигателя на колата си запален през целия ден от страх, че няма да могат да го стартират. Дори и в града да имаше мобилно покритие, телефоните нямаше да могат да работят при подобни температурни условия.

Друг проблем, причинен от ниските температури, е погребването на телата, което може да отнеме до три дни. Земята първо трябва да се размрази достатъчно, за да бъде разкопана, затова се пали огън за няколко часа. След това горещите въглени са отмествани настрани и се прокопава дупка, дълбока няколко сантиметра. Процесът се повтаря в продължение на няколко дни, докато дупката е достатъчно дълбока, за да се погребе ковчега.

Няколко туристически компании предлагат на желаещите възможността да посетят селото и да видят какъв е живота в тези замръзващи условия.