Платформите на социалните медии премахват милиарди фалшиви акаунти, но дори и истинските не са автентични. Безкрайният ни стремеж към физическо съвършенство ни кара да изглеждаме в своите интернет профили много по-бляскави, отколкото сме в реалния живот. Тази мания е достигнала до точката, в която вече се възприема за норма. Поради това и невинаги можем да разберем под колко филтъра са се скрили хората, чиито снимки виждаме онлайн.

Ребека Дженингс посочва, че нещата стават още по-сложни, когато измамникът не е анонимен и зъл моден редактор от лъскаво списание, а това са обикновени хора, които променят устните си и коригират своите дребни недостатъци. Лесните за използване приложения позволяват на почти всеки да участва в тази манипулация. Приложенията дават силата, с която всеки може да създаде перфектната цифрова версия на себе си.

Ребека Дженингс подчертава също, че не само големи знаменитости са „улавяни“ да редактират снимките си в Инстаграм. Това правят звезди от ранга на Бионсе до Лейди Гага и модели на Victoria's Secret. Но освен тях на изкушението да редактират снимките си онлайн се поддават и личности, за които вероятно бихме искали да мислим, че са над подобни дейности. Това са хора като Калиста Гингрич например. Тя е посланик на САЩ при Светия престол, но има навика да публикува снимки на себе си и съпруга си Нют с лица, гладки като на бебета, изрисувани от Ренесанса.

Помнете, че винаги трябва да запазите определено ниво на скептицизъм онлайн. Можете да разгледате тази галерия, в която ще откриете снимки от Инстаграм, съпоставени с кадри от реалността. Моделите на снимките показват собствените си снимки преди и след редактирането им. Има разлика, нали?