Струва ли ти се понякога, че по-малкото е повече? Това е и принципът на минималистичния начин на живот, който достигна и до една скъпа за нас област – гардероба ни! Напоследък все повече жени решават да разчистят гардероба си от ненужни дрехи и да го сведат само да няколко необходими елемента.Това не означава да носиш едни и същи дрехи всеки ден, а да подбереш само най-добрите, които можеш да съчетаеш в множество комбинации. В крайна сметка всяка от нас има голяма купчина от нискокачествени дрехи, които никога или почти никога не носи. Време е да поставим гардеробите си на диета, стъпвайки на принципа на „капсулирания гардероб”!

Терминът е измислен през 70-те години на миналия век от Сузи Фаукс, собственичка на бутик в Лондон. Според собственото ѝ описание „капсулираният гардероб” включва само основни дрехи, които никога не излизат от мода – поли, панталони, палта и няколко сезонни дрехи.

Блогърката Каролин Ректор е една от представителките на това „движение” и ние ще ти представим нейните идеи и съвети, с които можеш да подредиш гардероба си и сама да създадеш своята капсулирана колекция.

Как става?

За Ректор капсулираният гардероб е „минималистичен гардероб, съставен от разнообразни дрехи, които обожаваш да носиш”. Идеята е да разчистиш дрехите си за всеки сезон и да ги сведеш до най-основното. Любимото число на Ректор в случая е 37, но варира според сезона. Капсулираният гардероб включва само дрехи, които носиш често и обичаш и се допълва от висококачествени дрехи, които купуваш веднъж на сезон.

Предимствата?

Според Ректор капсулираният гардероб символизира повече време, повече пари и повече енергия за наистина важните неща в живота (дрехите ти не са част от тях). Като пазаруваш само веднъж на сезон, спестяваш пари за наистина качествени и хубави дрехи, които обожаваш. Освен това ще опознаеш стила си по-добре и всеки път, когато отвориш гардероба, вътре ще има само дрехи, които винаги би носила.

Как да направиш своя капсулиран гардероб?

1. Избери 37 елемента от гардероба си, които обичаш.

2. Носи само тях за три месеца.

3. Не отивай да пазаруваш докато…

4. В последните две седмици на сезона отиди да пазаруваш за следващата ти колекция.

5. Сумата, която ще отделиш, зависи от теб, но е добре да не прекаляваш.

Ето го и капсулирания гардероб на Каролин Ректор:

В галерията ще намериш как изглежда капсулираният гардероб на Ректор в „действие”.

Какво ще кажеш за тази идея? Би ли свела гардероба си до толкова малко дрехи?