Знаем, че сезонът за приготвяне на лютеница безвъзвратно отмина, но ако вие сте като нас и не сте намерили време, за да си приготвите малко, не се отчайвайте. Неповторимата бабина лютеница може и да почака до догодина, но днес с подръчни средства може да си сготвите чудесна прясна лютеница. При това полезна!

Съставки за 400 мл.

50 гр сушени домати
2 печени червени чушки
150 мл. топла вода
½ чаша тиквени белени семки
2 с. л. белени слънчогледови семки
1 скилидка чесън
4 с. л зехтин
1 прясна фурма (по желание)
сол

Накиснете доматите в топлата вода за поне 30 мин. Изпечете ядките на тиган или ги накиснете за една вечер във вода. В чопър накълцайте скилидката чесън, а след това добавете оцедените добре доматите, ядките, зехтина, фурмата и чушките. Смелете добре и добавете сол на вкус. Разбъркайте и приберете в бурканче в хладилника. Покрийте с малко зехтин. Консумирайте до 7 дни.

Тази лютеница е изключително подходяща за приготвяне на бързи сандвичи и за мазане върху крекери. Освен това е вариант, който може да бъде консумиран от хора на диета или диабетици. Захарта в нея отсъства не случайно. Добавянето на фурмата е само с цел да се подчертае наситеността на останалите съставки.