В представите ни някак си е заложено, че малките момиченца трябва да обичат розово, да си играят с кукли и да бъдат нежни и изящни. Но дори и да правят всичко това, те пак могат да бъдат силни и безстрашни.

Доказателство за това е проектът на Хедър Мичъл, която представя няколко момичета като принцеси и атлети. Защото момичетата могат да бъдат и нежни, и силни.

Всичко започнало, когато Хедър завела 8-годишната си дъщеря Пейзли на тренировка по софтбол. Там Хедър се заговорила с друга майка и ѝ споделила, че се надява на Пейзли да ѝ хареса софтболът, защото е атлетично момиче. Отговорът на другата майка обаче я изненадал: „Тя не е атлетична, тя е по-женствена“. Хедър признава, че този коментар ѝ направил по-голямо впечатление, отколкото би трябвало. „Мислех си – и защо трябва да избира между това да бъде женствена и това да бъде атлетична, разказва Хедър. Нима не може да бъде и двете?“

На следващата сутрин фотографката завела Пейзли в студиото си, където я снимала като атлетична принцеса – в красива рокличка, но с топка под мишница.

Хедър публикувала няколко снимки на страницата си във Фейсбук, но не очаквала да предизвика толкова бурна реакция. Снимките бързо стават популярни и нейни приятелки и дори непознати я питат дали може да заснеме и техните момичета по този начин.

Така се ражда този проект. „Повечето момичета бяха много горди от това, че могат да покажат и двете си страни. Хареса им да обличат красивите рокли в студиото ми, съчетани обаче с мръсни маратонки, топки и ръкавици.“

Надявам се тези снимки да накарат хората да се замислят над това, на което учим нашите дъщери. Когато бях дете, родителите ми ми казаха, че мога да стана каквато пожелая, но на някои деца не им се казват такива неща.“ Хедър се надява всички родители, които видят тези снимки, да поговорят с дъщерите си и да им кажат, че могат да мечтаят смело и да бъдат и женствени, и силни, защото едното не изключва другото.

Вижте някои от фотографиите на Хедър в нашата галерия.