Стадо алпаки получиха странни нови фризури за лятото - в това число визия на пудел и прическа, която кара животното да прилича на динозавър.

53-годишната Хелън Кендал Смит подстригала козината на стадото си от 30 животинки, за да отпразнува 10 години, откакто развъжда животни.

Алпаките са подстригвани веднъж годино, за да не става козината им прекалено дълга и да им пречи, но тази година госпожа Смит решила да им направи малко по-необичайни прически.

Майката на три деца нарисувала фризурите, преди професионални стригачи да превърнат идеите й в реалност, превръщайки една от алпаките в истински пудел. Друга животинка получила пънкарски гребен, а трета – „дрешка“ на райета.

Една от алпаките заприличала на динозавър, а цели три получили пухкави лъвски гриви.

Госпожа Смит разказва: „Решихме да им направим шантави прически, които аз нарисувах, за да отпразнуваме десетата годишнина откакто отглеждаме алпаки – нещо, за което сме много развълнувани“.

„Създадох стиловете според козината на всяка алпака и индивидуалните им характери и цветове. Най-важното беше, че животните се насладиха на преживяването“.

“Килимчето“ е най-хубавата част от козината, а подстригването на животните по този шантав начин означаваше, че изгубихме малка част от най-качественото руно, но определено си заслужаваше“.

„Исках да покажа на хората по-забавна страна на алпаките във време, в което фермерството силно страда. Направих го само с животни, които познавам много добре, такива, които знаех, че ще са щастливи от преживяването и за които знам, че обичат да получават внимание“.

Госпожа Смит, която живее със съпруга си Джеф, разказва: „Подстригахме всичките момчета. Пънкарският гребен се нуждае от много плътна козина, за да стои изправен. Мъжките алпаки нямат против подстригването, но това не е нещо, което ще опитам с женските“.

Тя добавя: „Те обичат вниманието, което получават, а времето се оправи точно след като ги подстригахме, затова имаха шанс да се насладят на новите си козинки“.

„Алпаките трябва да бъдат подстригвани всяка година без пропуск, но трябва да се има предвид натовареният график на стригачите, а и времето понякога ни предава“.

Госпожа Смит работила в продажбите до 2008, когато се заела с отглеждането на алпаки – животни, произхождащи от Южна Африка и близки до ламите.

Дамата отглежда алпаки, които могат да продадени за десетки хиляди британски паунда.

Алпаките трябва да бъдат подстригвани всяка година без пропуск, но трябва да се има предвид натовареният график на стригачите и променливото време.