Обикновено гордите родители изпращат първолаците с гордост и умиление. Гледат ги как пристъпват към класната стая с букетче в ръка, чисто нова раница на гърба и перфектно изгладена униформа или тоалет. Особена е обаче визията на децата им, когато празникът свърши - измачкани, рошави, мръсни...

Но как можем да ги виним? Не помните ли собствените си впечатления от първия ден в училище? Как вървяхте към тържеството с букет и раница, която мирише на ново... Белите чорапогащници, които бяха толкова чисти... А какви плитки беше направила мама, и колко деца със същата визия вървяха в същата посока. А вие бяхте част от тях... Колко красиво!

А после? После чорапогащите магически се събираха на гънки над празничните обувки, плитките се разплитаха или изобщо се разпадаха, а погледът придобиваше нова мъдрост вместо утринната сияеща наивност. Това е точно явлението, което майка на малката актриса Таисия Котова показа в социалните мрежи преди няколко години с примера на собствената си дъщеря.

„Цялата истина за първия учебен ден“ —  такъв надпис стои над снимките, качени от майката на момиченцето. Снимките са две и са направени в един и същи ден - денят, когато малката ѝ дъщеря прекрачила прага на училището за първи път. Сега, разбира се, Таисия вече е голяма, но носталгията по началото на учебната година си остава.

Майката на Таисия не е единствената, която сравнява как изглежда детето на първия учебен ден преди и след звънеца. На такива снимки децата изглеждат по различен начин: някои уморени, други разочаровани, трети дори заспали, а някои въодушевени и пренаситени от многото впечатления.

Но има и нещо общо на тези снимки. Нито едно дете не изглежда особено прилежно, след като е прекарало целия ден в компанията на съучениците си.

Тук е моментът да си представим как се променят лицата на родителите, когато видят детето, което старателно са подготвили сутринта. Цялото време и усилия са отишли на кино! Само след няколко часа техният изгладен и порядъчно облечен първокласник, изведнъж е станал съвсем различен: разрошен, с измачкана и мръсна униформа.

Миг след това идва осъзнаването, че това е само началото. Детето ще се връща вкъщи в това състояние още поне пет години. А може би и по-дълго — всичко зависи от това колко е внимателно детето, а след това и тийнейджърът, който ще излезе от него! 

А за да улесним родителите в приемането на горчивата реалност на училищния живот, събрахме най-смешните снимки от серията "преди и след".