Щоленът е традиционен немски коледен десерт. Този кекс трябвало да „напомня” по форма и цвят завития в пелени Спасител.
Днес съществува изобилие от рецепти за приготвянето на този вкусен десерт. Най-традиционният и известен сред тях обаче си остава Дрезденският. Прието е щоленът да се пече 3-4 седмици преди Коледа и да се съхранява на прохладно място 2-3 месеца. Тайната на този сладкиш се крие в това, че колкото по-дълго се пази, толкова по-вкусен става.
Необходими продукти:
за омесване:
- 100 мл пълномаслено мляко;
- 12 г суха мая за хляб;
- 110 г брашно.
за тестото:
- 150 г краве масло + за смазване на формичките;
- 230 г брашно;
- 45 г захар;
- 1 ч. л. сол;
- 1 средно голямо яйце;
- 30 мл вода.
за сместа от ядки и плодове:
- 250 г стафиди;
- 100 г захаросани портокалови кори;
- 100 г захаросани лимонови кори;
- 50 г накълцани бадеми;
- 30 г орехи;
- 30 г лешници;
за поръсване:
- 55 г пудра захар;
- 55 г ванилова захар;
- 115 г краве масло.