Всички знаем, че червеното вино си подхожда най-вече с червени меса, розето пасва на всички плодове, а бялото - с пилешко или риба. Но какво да кажем за синьото? Точно така, шестима млади предприемачи от Баския регион, познат със своите традиции в производството на пенливи вина, в Испания са на път да направят може би най-голямата иновация във винената индустрия досега – синьо вино. Само след няколко месеца напитката ще бъде достъпна на европейските пазари. Те наричат виното „Гик", което е смесица от бяло и червено грозде и е без добавени оцветители и подсладители. Нестандартният цвят е получен изцяло от натурални съставки – пигмент от гроздова ципа и химическо вещество от растението багрилна сърпица (синилник).
Идеята за подобен нетрадиционен продукт идва от „Стратегията „Син океан" – книга от В. Чан Ким и Рене Моборньо, в която бизнес пазарът метафорично е представен като един претъпкан от конкуренция червен океан и е необходимо да се намери стратегия, с която водите да станат отново сини. Според Артис Лопес, един от участниците в нестандартния проект, синият цвят е и символ на „развитие, иновация, лекота, промяна и безкрайност". Според някои новото вино би си подхождало страхотно със суши, начос с гуакамоле, паста Карбонара или дори пушена сьомга.