Дона Джили някога е била пълничка 110-килограмова жена, а днес е просто неузнаваема, след като сваля половината си тегло във фитнеса. Това е вдъхновяваща история за силата на волята и положителна промяна, която можем да постигнем, ако я желаем достатъчно силно.

Тя е 30-годишна канадка, която сваля 58 кг, за да постигне желаното тяло и дори участва в състезания за фитнес модели. Сега стройната красавица се подготвя за третото си състезание.

Всичко, което е постигнала, е в резултат на диета и упражнения, без никакви операции. Първото шоу, в което участва, е през 2014 г. и състезанията започват да ѝ харесват много повече, отколкото е очаквала:

„Записах се за участие не защото исках някакъв трофей или признание, а защото исках да се докажа пред себе си.”

Като тийнейджърка Дона често прекалявала с храната, а в колежа е вече 110 кг: „Имах проблеми с наднорменото тегло още в началото на тийнейджърските ми години – винаги преяждах. Най-големите изкушенията за мен, без съмнение, са  сладките храни. Обичам шоколад, сладолед и чийзкейк – винаги ще ги обичам.”

Повратната точка настъпва, когато е на 22 г. В онзи период не се чувства добре дори докато седи: „Помня, че седях на бюрото си на новото ми работно място и не се чувствах удобно, нищо чудно, защото бях 162 см, а тежах 110 кг.”

Тя решава да влезе във форма и през 2010 г. си взима карта за фитнес. За две години усилени тренировки тя сваля 32 кг. За да постигне още по-добри резултати, тя променя диетата си – започва да яде повече плодове и зеленчуци, намалява сладкото. Първоначално се записва на зумба и степ аеробика, започва да тича редовно и участва в 10-километрови състезания по бягане.

„Започнах с малки крачки, всъщност в началото дори не промених начина си на хранене. Но след това попаднах в застой и ако исках да сваля още килограми, трябаше да променя начина си на хранене. Следях порциите си и се хранех с повече плодове и зеленчуци, по-малко преработена храна, повече истинска.”

Когата достига 52 кг тегло, наема треньор, с който да извае тялото си и не след дълго се записва за първото си състезание.

„Отслабването промени живота ми само в положителна насока. Толкова много хора се свързват с мен, защото искат промяна и ме молят за съвет. Тогава им разказвам през какво съм преминала и ги съветвам да бъдат позитивни, защото положителната нагласа, дори сама по себе си, върши чудеса. (...) Често се смята, че фитнес общността е съставена само от повърхностни и нарцистични хора, но всъщност всички много се подкрепят и атмосферата е страхотна.”

„Откакто отслабнах се чувствам по-добре физически и психически.”

Ето как е отслабнала Дона:

Упражнения

- Дона започва с класове по зумба, степ аеробика и вдигане на тежести.

- След като свиква с упражненията, Дона започва да тича и скоро участва в състезания от 10 км.

Храна

- Вместо да промени всичко изведнъж, Дона се фокусира върху упражненията и запазва хранителните си навици.

- След като сваля 32 кг за две години, Дона променя и диетата си.

- Тя заменя преработените храни с натурални продукти, добавя повече плодове и зеленчуци към менюто си.

- Дона следи и размера на порциите си, вместо изцяло да спре да яде определени храни, тя просто намалява количествата.

Професионална помощ

- След като сваля всички килограми, които иска, тя наема личен треньор, който да ѝ помогне да извае желаното тяло.

- Той я научава на правилните упражнения с тежести, чрез които да развие по-добре мускулите си.