Канаги Шанбаг от Нова Зеландия страда от витилиго, но това не я спря да позира за гола фотосесия, за да почете красотата на тялото си и да насърчи други да обичат себе си.

26-годишната Канаги развива заболяването, когато е на 16 г. Според думите ѝ това я променя изцяло и завинаги.

„Първо започна с малки участъци по единия ми крак и върху брадичката ми”, разказва тя. „Ходих при различни лекари, пробах куп методи – лазерна терапия, ултравиолетова светлина, хомеопатия, стероиди, кремове, домашни лекове, но петната продължаваха да се разпространяват.”

Когато е в 12-ти клас, обезцветените кожни участъци драстично нарастват. Преди това тя била част от „популярните” деца, но витилигото се отразило на увереността ѝ: „Витилигото ме промени изцяло”, разказва тя. „Научих, че трябва да съм мила към хората, да бъда смирена.”

Канаги споделя, че в онзи момент не искала да бъде покрай хора, особено пък момчета.

„Тогава носех грим, за да покрия петната, но с времето те нарастнаха и вече нямаше начин да ги прикрия всичките. Не носех и поли, защото мислех, че хората ще ме съдят.” След завършването на гимназия Канаги се мести от Индия в Лондон, но при едното си завръщане в Мумбай среща бъдещия си съпруг Парта Мехта. Днес двамата живеят в Нова Зеландия.

„Той обожава петна ми и не обича, когато нося грим и винаги ми казва „Не ти трябва, ти си толкова прекрасна”.

Нейният любим е и фотографът зад фотосесията на Канаги. Тя разказва, че чрез фотосесията искала да почете красотата на тялото си, но добавя: „Винаги изпитвам известно притеснение, що се отнася до кожата ми, независимо колко съм смела. В главата ми все още понякога звучи един глас, който ми нашепва: „Защо трябваше да се разболея”. Но тази фотосесията е нещо, което исках да направя, за да се отърся от собствените си ограничения.”

Някой, в който Канаги се припознава, е Уини Харлоу, която също има витилиго, но това не я спира да бъде успешен модел.

И двете могат да вдъхнат увереност на жените с редки кожни заболявания, които не ги правят по-малко красиви. За всички хора в нейното положение Канаги има няколко съвета: „Говорете за чувствата си с някого, който е обективен, не майка ви или сестра ви, защото те винаги ще ви обичат, потърсете някого, който не ви познава добре, но няма да ви съди. Ако трябва – плачете! Сълзите ми помагат да се справя с проблемите, но е важно и да запомним, че има хора, които винаги ще ни обичат.”