Ниаким Гатуеч от Судан е модел с много тъмен цвят на кожата, която ни учи да се обичаме такива, каквито сме.

Днес Ниаким е на 24 години, има солидна база от последователи и е работи с едни от най-прочутите модни марки и списания. Пътят към славата обаче никак не е лесен.

Ниаким прекарва почти цялото си детство в бежански лагер в Африка, а майка ѝ е избягали от Судан още преди Ниаким да се роди. По това време една от сестрите ѝ умира, а брат ѝ е завинаги белязан след нападение с нож в лагера.

Когато е на 14 години, семейството на Ниаким се мести в САЩ, където животът им става много по-спокоен и комфортен, но на Ниаким не ѝ е било толкова лесно, колкото бихме предположили. Момичето било подложено на всекидневен тормоз заради тъмния цвят на кожата си. Децата постоянно ѝ се подигравали, че е твърде тъмна. „Не се къпеш, затова кожата ти е толкова тъмна“ или „Усмихни се, че да можем да видим къде си“, казвали ѝ те.

Ниаким плачела всяка вечер и дори искала да избели кожата си – нещо, което правят много жени от Судан. Една от по-големите сестри на Ниаким също си била избелила кожата, но когато Ниаким я помолила за съвет, сестра ѝ ѝ забранила да го направи и ѝ казала: „Така няма само да избелиш кожата си, но ще избелиш и ума си. Аз си избелих кожата и сега съжалявам.“

Много скоро Ниаким започнала да се пита дали има смисъл да се бори за мечтата си да стане модел. „Тези деца мислят, че съм грозна, казвала си Ниаким. Няма смисъл да ставам модел.“ Но тя останала силна и постепенно започнала да се харесва такава, каквато е.

Един ден Ниаким, която вече била модела и била приела себе си, попаднала в неприятна ситуация. Един шофьор на Uber я попитал дали би си избелила кожата, ако ѝ дадат 10 хил. долара. Ниаким се засмяла и го попитала защо е нужно да си избелва кожата. Той ѝ отговорил, че животът ѝ щял да стане по-лесен, щяла по-лесно да си намери гадже и по-лесно да си намира работа, ако беше с по-светла кожа. Ниаким му казала: „Дори животът ми да станеше по-лесен, ако си избеля кожата, пак бих избрала трудния път“.

Днес Ниаким е позната на света като „Кралицата на мрака“ и тя много харесва прякора си.

„Питали са ме дали си харесвам прякора, или не. И винаги казвам, че го обожавам. Черното не е цвета на тъгата, смъртта или злото. А аз съм Кралицата на мрака, която носи светлина и любов на всички около мен."

Ниаким е вдъхновила много жени да бъдат такива, каквито са, независимо дали са бели, или черни, защото всяка жена е красива по своя уникален начин.

Вижте снимки на Ниаким в нашата галерия.