И ние някога бяхме фенове на куклата Барби и си мечтаехме да имаме от онези големи кукленски къщи. Но нашата любов към популярната играчка не може да сравни с манията на Азуса Сакамото.

34-годишната американка нарича себе си „най-голямата почитателка на Барби” и сме готови да се съгласим с нея. Тя притежава 145 кукли и е похарчила общо 70 000 долара, за да превърне дома си в истинска кукленска къща.

Азуса е маникюристка, която живее в Лос Анджелис, но е родена в Япония. Тя се влюбва в прочутата кукла, когато е на 15 г., тогава тя си купува кутия за обяд с нейния образ.

Почти 20 години са минали оттогава и нейната мания отдавна е извън контрол. Азуса споделя, че всичко, което притежава, трябва да е свързано с Барби. Въпреки че е похарчила солидна сума за такива вещи, първата ѝ задача, когато получи заплатата си, е да си купи още вещи на Барби: „Цялата ми къща е покрита с Барби, включително завивките ми, чергите, картините, а ако нещо не е на тази марка, аз сама го брандирам със стикери и аксесоари на Барби.”

„Колекцията ми от кукли се съхранява в стъклени кутии в дневната и е най-важната част от дома ми, затова поддържам куклите в добро състояние,” разказва Азуса. „Всеки ден се обличам в дрехи на Барби, целият ми гардероб е пълен с такива дрехи, обувки, чанти и изкуствени нокти. Освен това имам домакински съдове, бижута, кремове и дори бельо на Барби.”

Освен това Азуса обича да ходи на събития, посветени на колекционери на Барби. „Там всички искат да се снимат с мен и ми казват, че приличам на Барби, но аз не се опитвам да бъда Барби, просто обичам марката.”

Най-скъпата кукла, която притежава Азуса, струвала 1 100 долара. „Откупих я от моя приятелка, която я спечели в една игра. Тогава си купих възможно най-много продукти, за да имам по-голям шанс да спечеля, но за съжаление не успях.”

Нейният Кен – 31-годишен лекар от Лос Анджелис, я разбира и подкрепя. Но Азуса признава, че ако трябва да избира между някой мъж и Барби, веднага би избрала куклата. В Барби Азуса вижда нещо много повече от играчка. Тя харесва стила, грима и изискания ѝ външен вид, както и това, с което се асоциира куклата: „Според мен Барби показва на момичетата, че могат да бъдат каквито пожелаят. Тя не е просто кукла, а поведение и модна икона. Барби е просто перфектна според мен, тя е независима и има положително отношение към живота. Освен това има най-различни професии – понякога е учителка, след това е лекарка, танцьорка... тя ни показва, че жените имат много възможности пред себе си.”

Ето колко е похарчила Азуса за своята Барби колекция:

Кукли: 5 000 долара
Конференции: 3 900 долара
Дрехи: 23 000 долара
Обувки: 2 500 долара
Чанти: 6 500 долара
Аксесоари: 2 500
Обзавеждане: 27 000 долара
Общо: 70 400 долара