Жените от племето каян разтягат вратовете си с метални пръстени, защото дългият врат е символ на красота в местната култура. Заради тази традиция светът ги е нарекъл „жените жирафи”.

Въпреки че вратовете на жените изглеждат по-дълги, това е предимно оптическа илюзия. Тежестта на металните пръстени натиска мускулите около ключицата и гръдния кош, по този начин жените сякаш имат удължени вратове, но костната им структура не се променя.

Постепенно жените от племето се превръщат в атракция и привличат туристи от цял свят. Селата на племето каян се превръщат в „човешки зоологически” и това кара някои от жените да се възпротивят срещу вековните традиции.

А някога се е смятало, че само момичетата, родени по време на пълнолуние в сряда, са предопределени да носят пръстените, но с нарастването на туристите все повече деца са принудени да носят пръстените.

Има различни теории защо жените от племето са започнали да носят такива пръстени. Според някои първоначално са били използвани като защита срещу тигрите в планинските райони. Жените оставали в селото, докато мъжете ходели на лов, и понякога в селото идвали диви животни. Чрез пръстените жените можели да оцелеят, ако животното ги захапе за врата.

Според други теории дългият врат и пръстените са символ на красота и богатство. Някои дори изказват противоположната теза – че пръстените правят жените по-малко привлекателни и намаляват опасността да бъдат отвлечени от враждуващи племена, но тази теория е по-малко вероятна. Днес никой не е абсолютно сигурен защо се носят тези пръстени, но традицията продължава.

Слагането на първите пръстени предизвиква дискомфорт, но не оказва сериозни последици след време. Преди експертите са смятали, че ако жените махнат пръстените си, това ще доведе до задушаване и смърт, защото мускулите във врата няма да са достатъчно силни, за да поддържат главата. Но момичета от племето са махали пръстените си, за да потърсят друг живот извън страната, и доказват, че могат да се възстановят.

Надникнете в ежедневния живот на тези жени със снимките в нашата галерия.