Ако си мислиш, че тази рецепта е висококалорийна и тежка, помисли отново! Тази версия на това вкусно ястие е по-лека, за да не се чувстваш толкова виновна, когато искаш допълнителна порция (което е почти неизбежно).

Порции: 7-10

Време за приготвяне: 55 минути

Съставки:

  • 1,5 кг картофи, измити и обелени
  • 1/2 ч. зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 с.л. масло, разтопено
  • 60 г нискомаслено крема сирене, на стайна температура
  • 1 и 1/2  ч. обезмаслено цедено кисело мляко
  • 1/2 ч. обезмаслено кисело мляко
  • 1 и 1/2 ч.л. сол
  • 1/2  ч.л. черен пипер
  • 3/4 ч. моцарела, нарязана
  • 3/4 ч. сирене чедър, настъргано

Начин на приготвяне:

  1. Намажи тавата с малко зехтин или я напръскай със спрей против залепване.
  2. Нарежи измитите и обелени картофи на половинки и ги сложи в голяма тенджера с осолена вода.
  3. Вари ги, докато омекнат леко, но не напълно – около 8-10 минути след като водата заври.
  4. Пусни фурната да се загрее до 190 градуса.
  5. Изчакай картофите да се охладят и ги настъргай на най-голямото ренде.
  6. В голяма купа ги смеси с разтопеното масло, крема сиренето, цеденото мляко, киселото мляко, солта и пипера.
  7. Добави лука и по половин чаша от моцарелата и чедъра.
  8. Разбъркай всичко добре и го сипи в избраната тава.
  9. Отгоре сложи останалата моцарела и чедър.
  10. Сложи ги в предварително загрятата фурна на 190 градуса и ги печи около 30 минути или докато сиренето се разтопи добре.

 

Да ти е вкусно!