Ако си мислиш, че тази рецепта е висококалорийна и тежка, помисли отново! Тази версия на това вкусно ястие е по-лека, за да не се чувстваш толкова виновна, когато искаш допълнителна порция (което е почти неизбежно).
Порции: 7-10
Време за приготвяне: 55 минути
Съставки:
- 1,5 кг картофи, измити и обелени
- 1/2 ч. зелен лук, нарязан на ситно
- 1 с.л. масло, разтопено
- 60 г нискомаслено крема сирене, на стайна температура
- 1 и 1/2 ч. обезмаслено цедено кисело мляко
- 1/2 ч. обезмаслено кисело мляко
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3/4 ч. моцарела, нарязана
- 3/4 ч. сирене чедър, настъргано
Начин на приготвяне:
- Намажи тавата с малко зехтин или я напръскай със спрей против залепване.
- Нарежи измитите и обелени картофи на половинки и ги сложи в голяма тенджера с осолена вода.
- Вари ги, докато омекнат леко, но не напълно – около 8-10 минути след като водата заври.
- Пусни фурната да се загрее до 190 градуса.
- Изчакай картофите да се охладят и ги настъргай на най-голямото ренде.
- В голяма купа ги смеси с разтопеното масло, крема сиренето, цеденото мляко, киселото мляко, солта и пипера.
- Добави лука и по половин чаша от моцарелата и чедъра.
- Разбъркай всичко добре и го сипи в избраната тава.
- Отгоре сложи останалата моцарела и чедър.
- Сложи ги в предварително загрятата фурна на 190 градуса и ги печи около 30 минути или докато сиренето се разтопи добре.
Да ти е вкусно!