Опитахте ли вече някои от идеите ни как да започнете деня си, за да се почуствате по-щастливи и енергични на мига?

Е, днес ви представяме останалите 10 предложения, с които ще успеете да разнообразите ежедневието си и да се почуствате удовлетворени от това, че използвате по-пълноценно времето си. Вижте ги:

11. Започнете деня с мотивиращи фрази

Започнете деня си с положителни фрази от сорта на: "Днес ще е страхотен ден!", "Очаква ме прекрасен ден, в който ще успея да реализирам няколко сделки!", "Ще свърша с всичките си изостанали задачи и ще ми остане време за почивка!" и т.н. Избирайте само положителни, вдъхновяващи и успокоителни утвърждения, които да си повторите няколко пъти на глас или пък пред огледалото. 

12. Научете нещо

Много хора казват, че мозъците им работят по-добре сутрин. Често дори оставяме проблемите да „преспят” преди да вземем решение какво да правим, защото „Утрото е по-мъдро от вечерта”. Така че, защо да не използвате свежестта на ума си и не научите нещо ново и полезно рано сутрин? Ако желаете да научите чужд език, например, извадете си списък с нови думи и си ги повтаряйте, докато се приготвяте за работа. Вместо да гледате телевизия, да разгръщате списание или да се ровите във Фейсбук, се снабдете с учебник по тема, която ви вълнува и прочетете една глава. Свалете си ауди оуроци, които да слушате по път за работа.

13. Напишете благодарствено писмо или реч ала „получих Оскар”

Разбира се, не е нужно да го правите всеки ден. Но едно такова безсмислено на пръв поглед занимание, може много да ви помогне в това да осъзнаете къде се намирате в живота си и какво още ви е нужно, за да бъдете щастливи. Запишете за какво сте благодарни, че имате в момента, например: какво успяхте да постигнете през изминалия месец от списъка си с цели и задачи, както и кои хора са ви помогнали с любов и подкрепа. Отпуснете се, всяко малко постижение си струва да бъде отбелязано, дори например, че сте свалили 1 килограм, благодарение на вкусната и балансирана храна, която приятелят ви ви приготвя напоследък или че сте успели да завършите навреме онзи проект, с помощта на новата колежка. Ако ви е трудно да намерите каквито и да е постижения, представете си, че вече сте достигнали някоя ваша цел и сега разказвате пред публика какво ви е коствало това – записвайте, а после прочетете внимателно. Не е ли това всъщност план за действие?

14. Пейте, танцувайте, дивейте

Пейте сякаш никой не ви чува и танцувайте, сякаш никой не ви вижда! Изразете себе си чрез тялото и гласа си. Станете прима балерина за 15 минути или обиколете дневната, скачайки по мебелите, сякаш сте жената-котка. Можете да чупите стойки, сякаш сте на моден подиум, да раздавате крошета във въображаем боксов мач или пък да намерите начин да повисите надолу с главата, защото винаги сте искали да поспите като прилеп...

15. Представете си, че сте се събудили в Бали

Каква би била вашата сутрин, ако се събудите на остров Бали, в някое живописно провансалско градче или пък в град като Ню Йорк? Вместо да ставате веднага от леглото, отделете си 15 минутки, в които да се пренесете някъде другаде. Ако сте били на някое страхотно място, опитайте да си припомните всякакви миризми, които сте усетили, гледки, които сте видели през прозореца си... Ако пък не сте имали възможност да пътувате, представете си какво би било, ако вече сте пристигнали на мечтаната дестинация. Къде ще изпиете сутрешното си кафе, какви хора ще срещнете, как изглеждат уличките, какво е времето... разгърнете фантазията си и създайте собствен сюжет, в който сте щастливи и удовлетворени. След това кратко мечтателно упражнение ще се почувствате като току-що завърнали се у дома от почивка.

16. Почистете дома си

Нощното ви шкафче е зарито от всевъзможни вещи, едва намирате червилото си от всичката козметика на тоалетката ви, изсъхналите дрехи седят вече втори ден на дивана, а на бюрото ви е пълен хаос... Мобилизирайте се и почистете поне едно от тези места, веднага щом се събудите. Според Фън Шуй (древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци), разхвърляният дом означава объркана енергия. Безпорядъкът блокира потока на жизнена енергия в дома ви, изморява ви и ви държи в застой. Често, именно секторите в дома ви, които са най-разхвърляни, отговарят за сферите в живота ви, в които срещате трудности. Помислете за това и набързо въдворете ред – ще се почуствате много по-добре!

17. Почистете компютъра и телефона си

Изтрийте старите съобщения от пощата и телефона си, махнете ненужните файлове и приложения, организирайте важните документи в компютъра ви по папки, така че лесно да ги намирате. Направете чистка на „приятелите” си в социалните мрежи, отпишете се от досадните абонаменти, които постоянно „пиукат” и ви карат да поглеждате телефона си през деня. Изтрийте 14 от 15-те еднакви снимки, които си направихте вчера... Освободете пространство за нови неща.

18. Разходете се

Не бъдете мързеливи, станете половин час по-рано. Особено пък ако не спортувате, сутрешната разходка ще ви е от изключителна полза, а ако пътят ви минава през парк, ще е повече от чудесно. Ако пътувате с автомобил до работа, паркирайте по-далеч от офиса, за да можете да повървите поне десетина минути пеша. Усетете сутрешния хлад, зачервете бузи, заслушайте се в градския шум, обърнете внимание на хората и сградите покрай които минавате.

19. Събудете се с контрастен душ

Контрастният душ не само, че ще ви помогне да се събудите, но и ще ви донесе много други ползи - подобрява кръвообращението, подсилва имунната и нервната система, спомага за терморегулацията, бори се с целулита, пречиства организма и кожата от вредни вещества, помага при мускулна треска и изобщо повишава тонуса на цялото тяло. Направете си една „шок” терапия рано сутрин, редувайки топла и студена вода, като завършите със студена и ви обещаваме, че ще се освободите от натрупания стрес и ще подобрите настроението си.

20. Гледайте изгрева

Станете по-рано за да погледате цветовете на изгрева. Също като разходка сред природата, подобно занимание ще ви зареди с много положителна енергия.