Голяма част от хората подценяват важността на добре прекараните сутрини. А вие? Помислете как започвате деня си. Вероятно през по-голямата част сте на автопилот и правите рутинни неща, без наистина да обръщате внимание на това, с което се занимавате. Събуждате се, взимате си душ, „удряте” едно бързо кафе, докато оправяте грима и прическата си, а на заден фон звучи сутрешния блок на някоя телевизия, например.

Буквално влизате в схемата:

„събуждане-работа-лягане”.

Дните ви стават скучни и обикновени. Предлагаме ви да добавите малко позитивни дейности към сутрешните си навици, с които ще промените ежедневието си и ще се радвате на по-ползотворни и изпълнени с удоволствие дни.

Вижте 20 идеи как да започнете деня си, за да сте по-щастливи още днес!

Можете да направите всеки ден приятен и незабравим, избирайки различни неща от списъка, най-важното е обаче, да ги правите с положителна нагласа.

1. Медитирайте

Медитирайте най-малко 15 минути сутрин. Има много техники, които можете да намерите онлайн, така че изберете тази, която изглежда подходяща за вас и я опитайте. Една такава практика може да ви изпълни с много енергия за целия ден. Освен това ще ви помогне да изчистите ума си и да подредите мислите и задачите си по-късно. Сутрините са най-доброто време за медитация, тъй като градът още не се е „събудил” и има по-малко разсейващи фактори наоколо.

2. Насладете се на сутрешната тишина

Какво имаме предвид? Да не правите нищо – буквално! Просто да се насладите на тишината, да чуете звуците на природата – чуруликащите птички, шумулящите листа, звукът на падащите капчици в дъждовно време или пък виенето на вятъра. Да се загледате в сивото небе или да разучите в детайли причудливите облаци... Наблюдавайте събуждането на любимите ви хора и животни, играта на птиците, сутрешната разходка на някоя буболечка... Позволете си просто да спрете и да почуствате света около вас, такъв какъвто е и какъвто вероятно рядко го виждате, залисани в поредните задачки и рутинни занимания.

3. Водете си дневник

Сутрините са най-доброто време да си водите дневник. Нека обаче не е във файл на лаптопа ви. Вместо това си купете хубав бележник, специално за целта. Сами ще видите - клавишите и светещият екран не могат по никакъв начин да се сравнят с мириса на хартия и мастило. Седнете до прозореца и пуснете мисълта си да тече свободно на белия лист. Можете например да запишете съня си и да се опитате да си го тълкувате (така след време ще можете да проверите дали пък не сте имали пророчески съновидения); да опишете усещанията си, ако преди това сте медитирали; да си нахвърляте няколко изникнали от нищото желания към списъка "100 неща, които да направя преди да остарея"; да си създадете малък план за деня и т.н.

4. Бъдете благодарни

Благодарността е велика сила. Бъдете благодарни за добрите неща, които имате в живота си - семейството, здравето, приятелите ви или просто благодарете за това, че имате възможност да изживеете настоящия момент. Ако сте се събудили рано, докато всички все още спят, можете свободно и искрено да изразите благодарността си на глас. Ако пък се притеснявате от някого, направете го на ум и след това продължете деня си. Ще ви отнеме не повече от пет минути, но е страхотен начин да си напомните, колко прекрасни неща имате в живота си.

5. Отворете всички прозорци

Няма значение кое време на годината е. Ако е зима и навън е студено, дори е по-добре. Отворете прозорците в спалнята си, в хола и в кухнята. Позволете на чистия въздух и звуците на разсънващия се град да влязат в дома ви. „Вчера” вече не съществува, днес е съвсем нов ден!

6. Помогнете на някого

Толкова е хубаво да започнете деня си, давайки си сметка, че сте направили нещо хубаво и полезно за някой друг. Така със сигурност може да се каже, че денят ви не е пропилян. И нека ви дадем няколко малки идеи, за да видите, че всъщност това допълнително „усилие” може да бъде много приятно и за вас. Можете например, да помогнете на половинката си да събуди в добро настроение, като пуснете тиха музика в спалнята и му поднесете ароматен чай, да развеселите децата си преди училище със забавна история, да нахраните бездомната котка под прозореца, или пък да хвърлите трохички на врабчетата... Не е нужно да е нещо грандиозно. Разбира се, ако имате излишна енергия, можете да прекопаете градината на съседа, гарантираме ви, че и това може да ви донесе спокойствие и удовлетворение...

7. Направете сутрешна гимнастика или йога

Има два вида хора: тези, които намират сутрешните упражнения за освежаващи и тези, които просто акъла не им го побира, как другите имат сили и желание за това. Ако сте от вторите, насилете се поне веднъж – обещаваме ви, че денят ви ще бъде наистина различен заради прилива на ендорфини – т.е. ще се чувствате щастливи и ще сте в добро настроение след тренировката. Ако не знаете какво да правите, потърсете йога практика за събуждане онлайн. Ако правите упражнения редовно, ще забележите, че не само тялото ви ще е гъвкаво и във форма, но и умът ви ще бъде по-бистър, а емоциите по-балансирани.

8. Отделете 10 минути за занимания в градината

Когато ви предложихме да прекопаете градината на съседа, всъщност не се шегувахме. Прекарайте десетина минути от сутринта си сред земя и растения. Работата в градината ще ви помогне да се почуствате едно с природата, ще успокои мислите ви и ще ви зареди с енергия. Ако нямате градина, засадете си нещо на балкона – било то цветя или пък... домати. Хубаво е да започвате деня си, вдишвайки малко свеж въздух с аромат на трева и растения.

9. Помислете с добро за тези, които обичате

Любовта е най-важното нещо в живота ни, съгласни ли сте? Много хора вярват, че позитивното мислене привлича положителни неща към нас. Затова не привличайте проблеми, а привличайте любов, мислейки с добро за обичните си хора. Да, с добро! Независимо колко са ви ядосали предната вечер, например. Ако нямате партньор в момента, със сигурност имате родители или други роднини, приятели, или пък домашни любимци, които правят живота ви смислен и пълноценен. Помислете за всичко, което харесвате и цените в тях, съсредоточете се на хубавите усещания, които носи общуването ви с тях и посрещнете с усмивка новия ден.

10. Направете си малък сутрешен ритуал за прекарване на време с партньора

Може да ви се струва загуба на ценно време, което можете да оползотворите в допълнителен сън, но ставането петнадесетина минути по-рано от обичайното, всъщност може да допринесе за благотворното развитие на връзката ви с партньора. Станете заедно и си направете чай или кафе, седнете спокойно на терасата или до прозореца и се насладете на компанията си. Голям процент от връзките се разпадат, поради липсата на комуникация между партньорите. Вечно бързаме и закъсняваме, борим се с времето и пропускаме безценни моменти. Кога за последно се взирахте в очите на любимия, изследвахте всяка негова черта на лицето, разменихте си нежни целувки и прегръдки? Започнете да се грижите за връзката си с такива малки и на пръв поглед безсмислени занимания, които всъщност правят връзката помежду ви по-здрава и силна: вземете си заедно душ или пък си разменете по един кратък масаж.

Очаквайте продължение...