Кой от нас не е преживявал психологически натиск от родители, роднини, приятели, колеги и дори просто познати? Без да го осъзнаваме, те ни внушават вина като ни карат правим това, което не искаме и да ги слушаме за всяко нещо.

За да се предпазим от такива хора, създадохме списък с фразите, които манипулаторът използва най-често:

Но аз все пак те обичам!

Като го произнася, човекът използва снизхождение към всичко наше като го обезценява. Зад тези думи се крие груб опит да  нилиши от правото да реагираме отрицателно на нежеланата критика.

Прекалено си чувствителна!

Манипулаторът се храни с емоциите на другите. Ако проявим загриженост или възмущение от действията му, той ще ни обвини в свръхчувствителност и взискателност.

"Правиш сцена!" е друг начин да се внуши чувство за вина за собствените ни емоции.

Извиних се. Какво още искаш?

Много нарцисисти са категорични, че е достатъчно да се извинят, за да се забрави веднага всичко, да им простим и щастливо да се хвърлим на врата им. Те наивно вярват, че думата "съжалявам" решава всички проблеми.

Не се оправдавай!

Всеки опит за разумно обяснение на ситуация, в която не искаме да направим нещо, се проваля заради фраза "Не се оправдавай!". Така манипулаторът ни лишава от възможността да изградим дори и най-малкия конструктивен диалог, защото всичко, което казва, ще бъде използвано срещу нас. 

Ти си интелигентен човек.

Фраза, която може да се чуе както в бизнес преговори, така и по време на семейни разправии. Този трик се използва за налагане на нечия гледна точка. Най-често ние, окуражени от ласкателство, дори не забелязваме трика и лесно се съгласяваме на всякакви условия.

Да ти имам проблемите!

Този израз е типичен начин на манипулаторът да изясни, че чувствата ни го притесняват не повече от недостига на тоалетна хартия във Венецуела. Обезценяването и активното привличане на вниманието към неговата личност са тактики, които му помагат на придобие още повече власт над нас.

Чуваш само това, което те устройва.

Любима фраза на манипулаторите, с помощта на която успешно обявяват събеседника си за егоист, прехвърляйки разговора към неговите отрицателни качества. Манипулаторът се опитва да ни покаже по всички начини, че е много по-добър, по-умен и взискателен.

Вината е твоя!

Думи, които не винаги се произнасят, но обикновено се подразбират. "Забравих ключовете, защото не ми напомни.", "Ако не се държеше истерично, нямаше да се караме." Всичко това изобщо не е безобидно, а обичайният начин на манипулатора да ни накара да търсим недостатъци в себе си.

Не очаквам да разбереш.

Най-често хората се сблъскват с такава манипулация на работа. На най-обикновен въпрос отговорът е пълен със статистика, термини и неразбираеми факти, които демонстрират интелектуално превъзходство.

Няма значение!

Използваните от много жени изрази "Всичко е наред!", "Не съм сърдита.", "Както и да е.", "Няма значение!" също са вид манипулация. Манипулаторът обикновено се представя като обидената жертва.