Всички се надяваме на хубава кожа през целия ни живот. При едни това е генетично, а при други не е. Ето защо е добре да се грижим за нея и да следваме някаква рутина.

Представяме ви 10 навика, които се оказва, че съсипват кожата ни.

1. Продуктите за коса докосват кожата

Много от тях могат да раздразнят кожата и да предизвикат образуване на пъпки или акне. Опитайте се да избягвате продукти със сулфати.

2. Използвате прекалено много продукти за кожа

Ако непрекъснато сменяте продуктите, които ползвате правите грешка. Честата им смяна може да съсипе кожата. Изберете един или два, които да ползвате и няма да имате проблеми.

3. Не използвате правилно продуктите за обезкосмяване

Ако искате да не ви се появи акне или раздразнение на кожата, избягвайте продукти като кокосово или палмово масло след обезкосмяване. Те биха запушили порите. Придържайте се към нетоксичните продукти и такива без комедогенни съставки.

4. Пътувате на нови места

Когато пътуваме, излагаме кожата на риск. Слънцето, топлината, ниските температури и влагата могат да раздразнят кожата.

Използвайте слънцезащитно олио при високи градуси, а при ниски овлажнявайте кожата.

5. Токсини в продуктите за премахване на грим

Рутината ни за премахване на грима трябва да включва и грижи за кожата. Гримът е достатъчно вреден, че да използваме и друг такива продукти. Измивайте лицето старателно и не използвайте продукти с токсини.

6. Ядете готова храна

Готовата храна, която съдържа много въглехидрати, предизвиква акне. За да сте сигурни, че няма да имат негативен ефект, намалете въглехидратите и увеличете протеините и витамините.

7. Спите по корем

Възглавницата ни поема всичко, а в съня си отделяме слюнка, мъртва кожа. Лицето е притиснато към нея, а това може да доведе до запушване на порите и раздразнение.

8. Търкате непрекъснато лицето

Когато го правите прекалено дълго, си вредите. Не желаете кожата да се раздразни, нали?

Ако ще търкате дълго лицето, не го правете повече от 2-4 пъти седмично.

9. Къпете се със студена или гореща вода

Когато говорим за кожата, е важна и температурата на водата, с която се къпем. Студената вода не премахва ефективно замърсяването ѝ, а горещата я изсушава.

Идеалната вода е хладката.

10. Не миете лицето си сутрин

Сигурно почти всеки от нас го прави, но не бива да забравяме колко е важно. Докато спим, кожата се омазнява понякога прекалено. Ако не измием лицето, сме по-предразположени към появата на бръчки и раздразнения.