Обичаме да ходим на кино заради големия екран, добрия звук и възможността да съпреживеем филма с други хора, но много-много не сме се замисляли за някои неща, свързани с работата и устройството на самите киносалони... Например защо седалките са почти винаги червени?

Днес ще разкрием някои „тайни“ за кино салоните, които много малко хора знаят.

1. Тайната на червените столове

Червените столове стават популярни в кино салоните заради италианската опера. Червеното и златното са традиционните цветове за украса на италианските салони и тази мода се пренася в театрите и впоследствие и в кино салоните.

Този въпрос обаче има и практическа страна. Червеното е първият цвят, който става невидим за човешкото око при слаба светлина. Ако столовете бяха сини, те щяха да изглеждат много по-ярки в тъмното, въпреки че при нормална светлина червеното ни се струва по-ярко от синьото.

2. Тапите за уши ще направят преживяването по-приятно

В препълнените киносалони ще чуете много досадни звуци – дъвченето на пуканки, сърбането на кола, шушукането... Ако тези звуци ви пречат, някои зрители препоръчват да отидете с тапи за уши на кино – така по-тихите и неприятни звуци ще изчезнат, но все още ще чувате филма. Освен това тапите за уши могат и да предпазят ушите ви, защото в някои кино салони силата на звука е опасно висока.

3. Премиерите обикновено са в четвъртък или петък

Повечето хора ходят на кино в петък или през уикендите, затова премиерите обикновено излизат точно тогава.

4. Пуканките са наистина много скъпи

Продаването на напитки и пуканки е един от основните източници на приходи за всеки киносалон. От всеки продаден билет киното печели около 30-40%, а в последните години има известен отлив от зрители, затова за киното е важно да продава и други неща.

Пуканките например са изключително доходоносни, защото цената им е около 10 пъти по-висока от себестойността им. Затова и разликата между отделните кофи с пуканки е толкова малка – например голямата кутия с пуканки струва само с 1 лев повече от средната, но вътре има двойно повече пуканки. Естествено, повечето хора решават, че това е страхотна оферта и си купуват голяма кутия, която често не могат да изядат.

5. Пуканките невинаги са пресни

Освен че пуканките са много скъпи, те невинаги са пресни. Служителите не си правят труда да зареждат нови пуканки всеки ден, защото тази храна не може да се развали за ден-два. Непродадените пуканки се прибират в чували и на следващия ден отново се изсипват в машината, за да се стоплят.

6. Как се определят категориите на филмите

Има няколко категории, в които попадат филмите – A (детски филм), B (без възрастови ограничения), C (забранен за под 12-годишна възраст), D (забранен за под 16-годишна възраст), X (забранен за под 18-годишна възраст).

Категорията на филмите се определя от Комисията за категоризация на филми към Националния филмов център.

 Всяка страна индивидуално решава каква категория ще е всеки филм.

7. Имате право е да влезете с ваши напитки

Много често кино салоните не позволяват внасянето на външни напитки и храни, защото това намалява продажбите на пуканки, но няма легално основание, според което могат да ви забранят да вкарате ваши напитки и храни.

И все пак, за да избегнете скандалите, просто ги скрийте в чантата си.

8. Какво е 4D

4D филмите, естествено, нямат нищо общо с четвъртото измерение, просто добавят нови ефекти към кино преживяването – движение, вибрации, вятър, дим, миризма, пръски вода и т.н.

Има много варианти на 4D (някои се наричат дори 7D, но това е само маркетингов трик), но 4DX салони обръщат най-много внимание на детайлите и в тях можете да гледате пълнометражни филми с допълнителни ефекти.

9. Звуковата система Dolby Atmos напълно си заслужава

В салоните с такава система озвучителите са повече – има дори и на тавана, заради което звукът е по-плавен и следва движението на камерата, за да се получи по-реалистичен ефект.

10. Можете да вземете постерите и картонените фигури с вас

Филмовите дистрибутори дават на всяко кино определен брой рекламни материали, като постери и картонени фигури. Когато обаче един филм слезе от екран всички подобни неща се изхвърлят. Затова ако искате да имате фигура на някои филмов герой в дома си, можете да попитате служителите от киното дали могат да ви го дадат, вместо да го изхвърлят.