Всеки от нас има своите лични трагедии и моменти, в които нищо не върви, а проблемите се трупат един след друг, независимо дали става дума за разбито сърце, банкрут, сериозно заболяване, или нещо друго. Трудно е да се подготвим за такива моменти, но трябва да знаем, че обикновено животът продължава и не сме сами в болката си.

Днес сме подбрали няколко филма, които доказват, че начина, по който подхождаме към проблемите си, може да промени живота ни. Препоръчваме ви да ги гледате, когато се чувствате тъжни и смятате, че нищо в живота ви не върви така, както трябва.

Ако остана / If I Stay (2014)

Участват: Клоуи Грейс Морец, Джошуа Ленард, Джейми Блекли

Мия е талантливо 16-годишно момиче, което свири на чело, обича класическата музика и е влюбено в Адам, който е рок музикант. Но едно пътуване завинаги променя живот ѝ. След катастрофата Мия изпада в кома и тя трябва да реши дали иска да се събуди и да живее един много по-различен живот от този, който си е представяла, или предпочита да последва семейството си във вечността.

Оценка в IMDB: 6.8

Споделен живот / My Sister’s Keeper (2009)

Участват: Камерън Диас, Абигейл Бреслин, Алек Болдуин

Един адвокат трябва да се заеме с изключително странен случай: 11-годишно момиче съди родителите си, след като разбира, че е зачената с инвитро, и то с единствената цел да помогне на голямата си сестра в борбата с левкемията.

Оценка в IMDB: 7.4

Вината в нашите звезди / The Fault in Our Stars (2014)

Участват: Уилям Дефо, Шайлийн Удли, Лора Дърн, Ансел Елгорт

Хейзъл и Огъстъс са двама изключителни тийнейджъри, които споделят общо пренебрежение към конвенционалното, язвително остроумие и всепомитаща любов в едно незабравимо пътешествие.Тяхната връзка е наистина необикновена, защото двамата се срещат и се влюбват в група за подкрепа на болни от рак.

Оценка в IMDB: 7.8

Храна за душата / Soul Kitchen (2009)

Участват: Адам Бусдукос, Мориц Блайбтрой, Бирол Юнел

Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай. Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург, в неприветливия квартал Вилхелмсбург, и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата, пълна анархия завладява ресторанта: готвачът решава да сготви всички ястия, които винаги е искал да приготви, новият DJ кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Но всичко това се харесва на клиентелата и постепенно заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако го продаде. Когато научава, че ресторантът ще бъде съборен, за да се построи мол на негово място, Зинос се опитва да направи и невъзможното, за да го предотврати.

Оценка в IMDB: 7.3

Най-добре сега / Now Is Good (2012)

Участват: Дакота Фанинг, Джеръми Ървин, Оливия Уилямс

17-годишната Теса е болна от левкемия. Тя си е приготвила списък с неща, които иска да направи, преди да си отиде от този свят. На първо място в списъка е желанието ѝ да загуби девствеността си.

Оценка в IMDB: 7.2

Все още Алис / Still Alice (2014)

Участват: Джулиан Мур, Алек Болдуин, Кристен Стюарт, Кейт Босуърт

Алис Хоуланд е професор по лингвистика. Тя има прекрасно семейство, с три пораснали деца, но животът ѝ се променя, когато започва да забравя някои думи и открива, че страда от Алцхаймер.

Оценка в IMDB: 7.5

Моят живот без мен / My Life Without Me (2003)

Участват: Сара Поули, Скот Спийдман, Марк Ръфало

23-годишната Ан води монотонен живот с безработния си съпруг и двете си дъщери. Цялото семейство живее в каравана в задния двор на майката ѝ, а тя самата работи като чистачка в близкия университет. Скучният ѝ живот обаче е на път да се промени, когато Ан открива, че има рак в последен стадий и ѝ остават само 2 месеца живот. Тогава Ан решава да промени живота си и си изготвя списък с нещата, които иска да направи.

Оценка в IMDB: 7.6

Крадецът на книги / The Book Thief (2013)

Участват: Джефри Ръш, Емили Уотсън, Софи Нелис

Действието на филма се развива в Германия по време на Втората световна война, а историята разказва за 9-годишната Лизел Мемингер, която по нетрадиционен начин успява да се откъсне от жестоката реалност. Заобиколена от страх и несигурност, Лизел започва да краде книги и да ги споделя с всички хора около нея. Новото ѝ занимание успява да я дистанцира от случващото се в страната и я дарява с огромни знания за света и човечеството. Докато младото момиче се отдава напълно на новото хоби, нейните родители приемат под покрива си еврейски бежанец, което може да им коства живота.

Оценка в IMDB: 7.6

Да предизвикаш съдбата / Restless (2011)

Участват: Хенри Хопър, Миа Вашиковска, Рио Кейс

Енох, който е преживял клинична смърт и е загубил родителите си при катастрофа, обича да ходи по погребения. Там се запознава с Анабел и много скоро двамата се влюбват. За съжаление, съдбата не е на тяхна страна, защото Анабел страда от нелечимо заболяване. Енох ще се опита да подготви любимата си за неизбежното, а междувременно двамата ще се запознаят с дух на японски пилот камикадзе.

Оценка в IMDB: 6.8

Лъв: Стъпки към дома / Lion (2016)

Участват: Дев Пател, Никол Кидман, Руни Мара

Когато е едва на петгодишна възраст, Сару, без да иска, се озовава във влак, който го отвежда на хиляди километри през Индия, далеч от дома и семейството му. Той трябва да се научи да оцелява сам в Калкута, преди да бъде осиновен от бездетна семейна двойка от Австралия. 25 години по-късно, разполагащ с едва шепа спомени, непоколебима решителност и с технологията Google Earth, Сару решава да намери изгубеното си семейство и най-накрая да се завърне в родния си дом. Филмът е базиран на истински събития.

Оценка в IMDB: 8.1