Всички родители грешат понякога. Не вярвате? Помислете за своите собствени родители – със сигурност ще се сетите поне няколко неща, за които не са били прави.

Истината е, че никой не е безгрешен – особено новите родители. Но ако знаете кои са 10-те най-често срещани грешки, можете да не ги допускате. Ето кои са те – както и съвети как да ги избегнете.

Грешка номер 1: Тревожите се за всичко.

„Много родители реагилат прекалено, когато детето им изплюе храна или повърне“, казва доктор Леон Хофман, директор на детската болница „Пацела“ в Ню Йорк. „И детето прихваща тази тревожност“.

Доктор Хофман казва, че много родители прекарват първата година от живота на бебето си в тревоги за дреболии. Ходи прекалено често по нужда или пък прекалено рядко? Яде много или твърде малко? Плаче непрекъснато или изобщо не плаче? Някое от тези да ви звучи познато?

„Тази тревожност ви пречи да се насладите на първата годинка от живота на детето си“, казва доктор Хофман. „Децата копират родителите си от доста по-ранна възраст, отколкото предполагате“.

Грешка номер 2: Да не позволявате на детето си да плаче.

„Родителите смятаме, че нашата задача е да се уверим, че детето ни не плаче“, разказва доктор Дженифър Уокър, педиатър. „Това е така, защото свързваме плача с факта, че правим нещо грешно като родители и трябва да го поправим. Но бебетата трябва да плачат. Може пелените им да са чисти, да са нахранени и да са се наспали, но пак да не спират да плачат. Това е начинът, по който комуникират. Това не означава, че правите нещо неправилно“.

Плачът е част от живота на бебетата. Но ако детето ви е неутешимо повече от час и има температура, обрив, подуто коремче, повръща или забележите нещо друго необичайно, позвънете веднага на педиатъра си. Вие познавате детето си най-добре. Ако смятате, че има някакъв проблем, свържете се с лекар.

Грешка номер 3: Да будите бебето си, за да го накърмите.

„Кърмачетата могат – а и трябва – да спят през нощта“, казва доктор Уокър. „Но има доста разпространено схващане, че кърмата не е достатъчно питателна, за да държи детето сито през нощта. Въпреки това е полезно за кърмачетата, а и за майките им, да спят непробудно през нощта“.

Грешка номер 4: Да бъркате изплюването с повръщане.

Доктор Уокър твърди, че разликата между изплюване и повръщане е честотата, а не силата. „И изплютата храна може да прелети до другия край на стаята. Но ако бебето ви го прави на всеки 30-40 минути, независимо дали се е хранило в този интервал, това може да се дължи на стомашен вирус. Изплюването от друга храна е свързано с храненето.“

Грешка номер 5: Да пренебрегвате високата температура.

„Температура над 38 градуса през първите 3 месеца от живота на бебето са спешен случай“, казва доктор Уокър. Единственото изключение е висока температура в рамките на първите 24 часа след имунизация.

„Някои родители казват – „детето ми е по-топло от обичайното“ и просто му дават лекарство. Но това е грешка – имунната система на бебетата не е готова да се справи с подобна инфекция.“ Ако ви се струва, че детето ви е прекалено топло, измерете температурата му. Ако тя е над 38 градуса, позвънете незабавно на педиатъра си.

Грешка номер 6: Да не поставяте правилно столчето за кола.

Всеки родител, който е пробвал да постави детско столче за кола, знае, че това понякога е наистина трудна задача. „Щом купите правилното столче, потърсете помощ от консултантите за това как да го поставяте. Животът на бебето ви може да зависи от това“, казва доктор Уокър.

Грешка номер 7: Да пренебрегвате грижата за устната хигиена.

„Много родители не се замислят за оралната хигиена на новородените, докато не стане прекалено късно“, казва доктор Саул Преснър, зъболекар. Никога не е прекалено рано да започнете да се грижите за устната хигиена на детето си. Ето и някои съвети:

- Не давайте на детето си мляко в леглото, ако са започнали да му никнат зъбки. „Това ще повиши риска от кариеси“, пояснява доктор Преснър.
- Използвайте влажна марля, за да почистите венците на детето си. Започнете да използвате четка за зъби, когато детето ви навърши 1 годинка.
- Също така е важно детето ви да получава достатъчно флуорид. Той се намира във водата и помага за предотвратяването на кариеси. Можете да попитате лекаря си за хранителна добавка със съдържание на флуорид.

Грешна номер 8: Да пренебрегвате брака си.

„Наистина е важно да останете в добри отношения с половинката си, когато детето се роди“, казва доктор Джон С. Фриъл, психолог. „Всяка слабост във връзката ви може да нарасне, ако имате бебе. И тъй като трябва да се фокусирате върху грижите за детето си, е възможно да пренебрегнете факта, че сте двойка.“

Съветът на доктор Фриъл е родителите да се уверят, че прекарват качествено време заедно, когато не са с бебето.

Грешка номер 9: Да се карате прекалено често (или прекалено рядко) пред бебето си.

„Дори и 3-месечно бебе може да усети настроението ви“, казва доктор Фриъл. Ако се карате с половинката си, той съветва да си зададете въпросите „Плашещо ли е?“ и „Често ли се случва?“. Обърнете внимание на това колко напрегнати или редовни са скандалите ви. „Да спорите от време на време е напълно нормално, затова не е добре и да държите всичко в себе си – в такъв случай в даден момент няма да можете да пазите повече контрол и ще избухнете“.

Грешка номер 10: Да се доверявате на недостоверни източници за съвети.

„Много нови родители се обръщат към неправилните източници за съвети. Това е класическа грешка.“, обяснява доктор Уокър. „Открийте достоверни източници и не вярвайте на всичко, което четете – особено когато става дума за медицинска грижа и имунизация“.