Оказва се, че мнозина от нас правят невинни на пръв поглед грешки, които сериозно вредят на здравето ни. Провери какви са 10-те навика, които трябва да промениш.

1. Къпеш се всеки ден

За мнозина от нас къпането е всекидневен ритуал, но според проучване, извършено от Университета на Калифорния, честото къпане е вредно, защото премахва механизмите на тялото за борба с инфекциите.

„Всекидневното къпане променя натуралната кожна флора и премахва естествените масла, които кожата отделя”, обясняват експертите. „Ако хората мият ръцете си често и отделят внимание на зоната под колана, къпането през ден няма да им навреди.”

„Дори само два пъти седмично няма да е проблем, ако хората използват биде всеки ден, тъй като най-опасните бактерии се развиват в интимната зона.”

Освен това къпането всеки ден отмива естествените масла на кожата, които я предпазват от изсушаване и от екземи.

Според проучванията хора, които почистват кожата си прекомерно, я изсушават и са по-застрашени от кожни проблеми като импетиго и по-често развиват инфекции.

2. Къпеш се твърде дълго 

Според експертите не трябва да се къпеш повече от 20 минути, защото водата дразни кожата и колкото по-дълго стоиш под душа, толкова по-суха и раздразнена ще е кожата ти.

Секретите на мастните жлези хидратират кожата, затова твърде дългото къпане отмива тези секрети и оставя кожата изсушена. След като си вземеш душ е и най-доброто време да хидратираш кожата си, защото тогава порите са отворени.

3. Използваш сапун

Измиването на цялото тяло със сапун може да навреди на имунната ни система, предупреждават лекарите. Сапунът убива полезната микрофлора, която ни предпазва от проблеми като акне и екзема.

Върху кожата и в стомаха на човека съществуват трилиони бактерии, наречени под общото название микробиом – и този деликатен баланс влияе на здравето ни.

Регулярният контакт с вредни микроби не е винаги вреден, защото той учи телата ни на разликата между полезни и вредни бактерии. Според дерматолозите е най-добре да използваш само сапун от органични съставки. Повечето антибактериални сапуни са пълни със силни химикали, които променят бактериалния баланс на кожата ни.

Измиването с вода е напълно достатъчно, единствените места, които имат нужда от всекидневно сапунисване са подмишниците и интимната област. И не забравяй редовно да миеш ръцете си.

Останалата част от тялото си можеш да изплакваш само с вода. „Мръсотията не причинява болести, но честото убиване на добрите бактерии вреди на имунната ни система”, обясняват експертите.

По време на грипния сезон трябва да сме по-предпазливи и да мием ръцете си с топла вода и сапун за поне 20 секунди.

Според някои експерти дезинфектантите за ръце също са излишни: „Освен ако не си била в инфекциозно отделение, повечето микроби върху кожата и ръцете ти не са болестворни бактерии, които причиняват инфекции”  Ако прекарваш един ден седмично в някоя ферма, ядеш в парка или си доброволка в някой парк, ще подобриш имунната си система, защото ще направиш микробиома по-разнообразен.

4. Миеш със сапун цялото си тяло

Кожата на ръцете и краката ти не отделя много мастни секрети, затова измиването със сапун ги изсушава. Вместо това се съсредоточи върху измиването на частите, които отделят миризма – подмишници, интимни части и ходила. С напредването на възрастта кожата изтънява, затова е препоръчително по-възрастните хора да използват по-малко сапун, за да не се лющи кожата им.

5. Подлагаш лицето си под силната струя на душа

Много от нас смятаме, че да вдигнеш лице към силната струя на душа е ключът към перфектното почистване на лицето или поне че е истинско блаженство. Но всъщност не е никак полезно за лицето ти. Топлината и натиска от силната струя всъщност вредят на кожата. Топлият душ може да доведе до видима мрежа от капиляри по лицето, той изсушава кожата и разширява кръвоносните съдове, затова лицето ти ще изглежда зачервено.

Най-добрият начин да измиеш лицето си е на мивката с хладка, а не топла вода.

6. Използваш гъба

Гъбите са рай за бактериите – те са пълни с мъртви клетки, от които се хранят бактериите. Топлината и влажността в банята са идеални предпоставки за развитието на плесен и бактерии. Освен това гъбите лющят кожата и разрушават естествената бариера срещу инфекциите.

Изкуствените гъби трябва да се сменят на всеки два месеца. За да поддържаш гъбата си чиста, намокри я и я сложи в микровълновата за 30-60 секунди на средна температура или я сложи в пералнята. Освен това е добре да държиш гъбата си на сухо място, вместо в банята.

Гъбите от естествени материали са предразположени към развитието на мухъл, но не ги почиствай в микровълновата. Просто ги измий със сапун и ги накисни в 1 л вода с 4 лъжици оцет за два часа, след това ги остави да изсъхнат на перваза.

7. Миеш си косата с топла вода и използваш много шампоан

Знаеш ли, че не е нужно да слагаш шампоан по цялата дължина на косата? Достатъчно е да сложиш от продукта в корените, а с изплакването отмиваш и мръсотията по краищата на косата. Така косата ти ще е чиста, но ще я предпазиш от накъсвания.

Някои хора смятат, че трябва да търкат интензивно, за да почистят добре скалпа си, но всъщност големият натиск може да доведе до по-мазна коса, тъй като усиленото търкане увеличава секрецията от мастните жлези.

Освен това трябва да изплакваш косата си с хладка вода, което ще се отрази по-добре на фоликулите от топлата вода. Също така топлата вода активизира мастните жлези и косата по-бързо се омазнява.

8. Къпеш се с твърда вода

Твърдата вода може да раздразни кожата на хора, които имат екзема или други кожни проблеми. Ако и ти имаш такива проблеми, а живееш в населено място с твърда вода, по-добре инсталирай водни филтри в душа си.

9. Миеш си лицето с твърде силни продукти

Повечето продукти за лице съдържат алкохол и убиват бактериите, те съдържат и сапун, което пък намалява количеството на естествените масла и изсушава кожата. Освен това лицето ти остава чисто само за 20 минути след това, защото чрез ръцете си постоянно пренасяме бактерии върху лицето си.

Изсушавайки кожата ние подканваме по-вредните бактерии да се заселят на лицето ни. Натривки от различни части на главата разкриват, че 18 вида бактерии живеят отстрани на носа (в гънката между ноздрите и бузите) и 15 вида – зад ушите. Ние живеем в симбиоза с тези бактерии, защото те играят ролята на бариера срещу по-вредните бактерии, а те от своя страна се хранят със солта от потта и химикалите от фоликулите и предпочитат по-мазната кожа на лицето, отколкото по-сухата на краката.

10. Не почистваш самобръсначката

Мухъл и бактерии съвсем лесно се развиват по самобръсначката ти, особено когато я държиш в банята. Ако използваш самобръсначка за многократна употреба, трябва да я накисваш за 5-10 минути в белина или оцет, разтворени във вода, и да я изтъркаш с четка за зъби.

Почиствай ножчетата със спирт след всяка употреба и дръж самобръсначката на суха повърхност. Ако използваш самобръсначката всеки ден, трябва да сменяш ножчето поне веднъж на 10 дни.