Грешките, свързани с дамския гардероб, могат да бъдат най-разнообразни, като се започне от избора на дрехи и се стигне до тяхното съхранение и начина на пазаруване. Ето някои от тях:

Придържаме се към няколко основни цвята

Ако гардеробът ни включва единствено облекла в два-три основни цвята, например бежово, черно и кафяво, може би имаме нужда да внесем малко свежест, като експериментираме. След като си дадем сметка кои цветове ни стоят добре, идва моментът да разчупим едноцветните тоалети. Можем да комбинираме бежовото със зелено или червено, тъмнокафявото – с лилаво или цвят горчица. Възможностите са най-различни, само трябва да открием подходящите за нас. Друг вариант е да внесем цвят с помощта на аксесоари или грабващи окото бижута.

Носим цветове, които не ни отиват

Понякога се изкушаваме да си купим дрехи в цветове, които са последен писък на модата, но не ни отиват. Ако искаме да изглеждаме стилно и безупречно, е добре да се обличаме в нюанси, подхождащи на цвета на косата и лицето ни. В противен случай ще постигнем обратния ефект, тъй като неподходящите цветове могат да ни накарат да изглеждаме твърде бледи или изморени.

В гардероба ни цари пълен хаос

Когато в гардероба цари безпорядък, вероятността да носим все едни и същи дрехи е голяма. Необходимо е периодично да изхвърляме всичко, което вече не ни става или просто повече няма да облечем. Неподходящите за сезона дрехи трябва да прибираме в отделен шкаф, под леглото и т.н., иначе ще ни пречат. За да намираме по-лесно това, което търсим, можем да наредим нещата в гардероба по вид и по цвят. Дрехите, които се разтягат на закачалка, е добре да стоят сгънати. Тънките закачалки са подходящи за по-леки топове, стабилните – за якета. Също така трябва да вадим всичко от чантите, които не използваме в момента. А ако имаме много шалове, можем да ги сложим в отделно чекмедже или да си купим специална закачалка, с която се пести място.

Намаленията ни карат да си загубим ума

Всички обичаме намаленията – те са начин да се сдобием с нови дрехи на изгодна цена. Много често обаче именно ниската цена ни кара да си купуваме неща, които не ни отиват, не ни стоят добре, не са ни удобни. За да не допускаме подобна грешка, следващият път трябва да се опитаме честно да отговорим на въпроса кое ни е грабнало – червеният етикет или самата дреха. Наистина ли имаме нужда от дадена дреха и бихме ли я купили, ако беше по-скъпа? Имаме ли с какво да я комбинираме? За какво друго бихме могли да похарчим парите?

Пазаруваме за конкретен повод в последния момент

Поканени сме на важно събитие – юбилей или сватба. Вместо да отидем на пазар веднага, отлагаме обиколката из магазините с оправданието, че нямаме време, пари или сили. А след това се налага в последния момент да купим дреха, която не само ни излиза по-скъпо, но и вероятно няма да облечем втори път. За да избегнем подобни стресови ситуации, първо трябва да се уверим, че наистина няма какво да облечем. Ако това е така, е добре да си дадем достатъчно време да обиколим магазините, да пробваме различни неща, да сравним цените. Другият вариант е да си купим официална дреха без повод – така при нужда тя вече ще ни чака в гардероба.

Не се грижим за обувките си

Ежедневната грижа за любимите обувки не само удължава живота им, но и гарантира, че те ще изглеждат като нови за по-дълъг период от време. Обувките трябва да се почистват и поддържат със специални продукти в зависимост от материала, от който са изработени. Овен това не бива да забравяме да ги носим на обущар, ако например капачката на тока е паднала.

Никога не използваме шивашки услуги

Със сигурност всяка жена има дрехи, които са ѝ леко дълги или широки, но които така и не носи за поправка на шивач. При всички положения колкото и да е хубава дадена дреха, ако не ни стои по мярка, тя губи красотата си. Ето защо е добре да проучим къде около нас има шивашки ателиета и как вървят цените. Така следващият път, когато се окаже, че нещо в гардероба ни се нуждае от поправка, ще имаме готов вариант.

Носим една и съща чанта през цялата година

Една от грешките, които понякога допускаме, е носенето на една и съща чанта през всички сезони, в ежедневието и на специални събития. Не е нужно да хвърляме много пари и да купуваме купища чанти. Достатъчни са ни няколко, но добре подбрани: една-две тъмни за есента и зимата, една от по-лека материя за пролетта и лятото, чанта тип клъч за официални поводи и може би раница.

Обличаме дрехи, които не са подходящи за ситуацията

Човек може да изпадне в двете крайности – да е небрежно облечен на официално събитие или да се издокара излишно в ежедневна ситуация, в която това не е удачно. Добре е да избягваме токчетата, когато отиваме на спортно събитие; грима, когато сме се запътили към плажа; прекалено спортните дрехи, ако в офиса има т.нар. кежуъл фрайдей.

Имаме си любима дреха, с която не искаме да се разделим

Сигурно повечето от нас си имат любима дреха – пуловер, дънки, яке, с които ни е трудно да се разделим. В случай че продължителното носене си е казало думата и дрехата се е раздърпала, станала е на петна или е избеляла, значи е време да се разделим с нея. Ако все пак не сме сигурни дали да я изхвърлим, винаги можем да попитаме човек от семейството или близък приятел, който ще ни отговори честно.