Капсулният гадредоб, един от най-актуалните начини да имаш гардероб, пълен със стилни и съчетаващи се помежду си дрехи. Той е решението на проблема „Нямам какво да облека”. Той е нещото, към което прибягват много известни модни блогъри и знаменитости от световната модна сцена. У нас той навлиза с пълна сила и става все по-популярен. Ето какво точно представлява капсулният гардероб и как да създадеш такъв за себе си:

Какво представлява?

Капсулният гардероб е сет от определен брой дрехи, които могат да се съчетаят помежду си така, че да се създадат множество комбинации. Наличието на точно определен брой дрехи елиминира импулсивното пазаруване и съответно спестява пари. Когато някоя от дрехите вече е стара и захабена се изхвърля и тогава можеш да обиколиш магазините в търсене на заместител. Можеш да създадеш своя капсулен гардероб бързо и лесно още днес. Трябва само да преминеш през няколко важни стъпки.

Как се прави?

1. Извади всичко на показ

Изпразни гардероба си. Когато всички дрехи са на показ, ще можеш лесно да видиш и да прецениш възможностите си.

2. Избери своя базов цвят

Базата е много важна при създаването на капсулен гардероб. Най-често използваните базови цветове са черно и тъмно синьо. Черното е основен цвят, който се съчетава добре с всички останали цветове. Ако пък смяташ, че черното е прекалено, избери тъмно синьо за свой основен цвят. Когато имаш база, много по-лесно ще можеш да изграждаш капсулния си гардероб.

3. Избери своите неутрални ключови елементи

Това са основни дрехи като тениски, блузи, панталони и рокли в неутрални цветове като бяло, черно, сиво и бежово. Те са неутрални, лесни за комбиниране с много други цветове и винаги актуални.

Внимавай: когато подбираш неутралните ключови елементи, нека те да бъдат координирани с базата, която си избрала. Тъмно синьото и черното не си подхождат, дори изглеждат странно заедно. Избягвай тази комбинация.

4. Избери своите акцентиращи цветове

За да не бъде капсулният ти гардероб скучен и еднообразен в неутрални цветове, избери 1-2 акцентни цвята. Те трябва да са такива, които ти подхождат и те карат да се чувстваш удобно, носейки ги. Обичаш синьо и розово? Не се колебай, а добави няколко елемента от тях в гардероба си.

5. Добави малко принтове

За още по-голямо разнообразие, добави няколко елемента с принт. Това може да са флорални мотиви, точки, райета или карета. Отново, подбирай ги в тон с базата и съответстващи на избраните от теб основни и акцентни цветове.

6. Помисли за връхните дрехи

Черно сако, шлифер, класическо кожено яке и палто. Това е всичко, от което се нуждаеш, за да допълниш стилния си гардероб.

7. Време е за обувки и аксесоари

Избери обувки в базовия цвят, неутрални такива, сандали, маратонки или кецове боти или ботуши. Вида и броя на обувките зависи от начина ти на живот. След това е ред на чантите. Чанта в базовия цвят, една неутрална и една малка, подхождаща на официалните ти обувки, са всичко, от което се нуждаеш. Запомнящо се колие и няколко шала са напълно достатъчни, за да допълнят капсулния ти гардероб.

И готово!
Капсулният ти гардероб е готов. Сега ще се насладиш на възможността да се обличаш по-бързо и стилно. Сега ще можеш да носиш нещата, които обичаш, всеки ден.

След като вече си направила капсулния гардероб, остава само един въпрос.

 

Как да го поддържаш?

Ключът към успеха на този вид организация на дрехите се крие в това, че всяка от тях може да се комбинира с голяма част от останалите в гардероба. Когато някоя се изхаби и вече не е годна за носене, просто я заменяш с нова. Обикаляйки магазините за нови попълнения в капсулния си гардероб, трябва да избираш дрехи, отговарящи на следните въпроси:

1. Може ли да се комбинира с 3 неща в гардероба ми?
2. Колко тоалета мога да създам с него?
3. Подхожда ли на личния ми стил?
4. Стои ли ми добре като кройка и материя?
5. Подхожда ли на начина ми на живот?