Всеки има своя представа за идеалната половинка и за любовта въобще, а приказките за „сродната душа“, „щастливия край“ и как любовта винаги побеждава, омайват всяка от нас. За съжаление, животът невинаги е толкова бляскав, а в любовта има истини, които често отказваме да приемем...

1. Няма такова нещо като господин Единствен...

Психолозите твърдят, че нямат обяснение за жените, които твърдят, че са избрали половинката си, защото той бил Единственият или „неповторим“, „сродната им душа“. Обикновено жените избират партньор, защото са почувствали някаква специална връзка с него, а след това му приписват подобни определения, за да го впишат в представата си за голямата любов.

2. Привличат ни хора, които след това ни подлудяват

Да, противоположностите се привличат, но се оказва, че и не могат да се понасят. В началото различното ни привлича и възбужда, но на по-късен етап от връзката ни подлудява, в съвсем лош смисъл. Ако ти си организирана, можеш да бъдеш привлечена от човек, който живее за мига и нищо не планира. Неговата спонтанност е толкова обезоръжаваща и секси, но с времето ще започнеш да приемаш спонтанността му за безотговорност и няма да издържите много дълго заедно.

3. По-малко вероятно е да се разделите, ако имате обща сметка или домашен любимец

Не че не се случва, но много по-рядко. Учените са открили, че двойки, които имат обща сметка или заедно се грижат за домашен любимец, се разделят по-рядко, защото тази отговорност ги държи заедно. Това не означава, че двамата продължават да се обичат, а просто са принудени да бъдат двойка, защото раздялата им ще предизвика доста усложнения. Когато решиш да имаш обща сметка или домашен любимец с някого, е хубаво да помислиш какво ще правите, ако се разделите, и дали въобще сте готови за такава крачка.

4. Повечето хора имат нереалистични очаквания от любовта

Обикновено тази нереалистична представа е фатална и за връзките им. Ако си представяш любовта като най-невероятната романтична комедия, ще ти е много по-трудно да изградиш щастлива връзка с някого, тъй като реалният живот изобщо не е приказка – в него има и хубави, и лоши моменти.

5. Ако имате различни ценности, връзката ви няма да издържи

Въпреки че хобитата и интересите ни могат да се променят, ценностите обикновено остават непоклатими през живота ни, тъй като са вкоренени в нас още от детството ни. Ако с партньора ти имате коренно различни ценности и представи за живота и семейството, то връзката ви едва ли ще оцелее. Няма смисъл някой от двамата да се променя, защото това обикновено не върши работа в дългосрочен план, по-добре е и двамата да потърсите хора с общи убеждения. И да, жените могат да променят коренно мъжете само във филмите.

6. Не можеш да си винаги щастлива във връзката ти

Колкото и да не ни се иска да го признаем, истината е, че във всяка връзка има болка и моменти, в които не си щастлив и доволен. Но все пак целият живот е изтъкан от върхове и спадове. Гледай реалистично на проблемите и прецени дали те са наистина сериозни, за да се разделите, или е нещо, върху което можете да поработите и да промените.

7. Хората с различно образование често се разделят

Различните степени на образование много често водят до раздяла, защото човекът, който е по-образован, един ден осъзнава, че няма много общи интереси и теми с другия. Колкото и да ни се иска, в реалния живот принцът не се жени за Пепеляшка, или поне накрая ги чака развод.

8. Ако не разбираме хобитата на другия, също ни очаква раздяла

В началото може да си запленена от това, че партньорът ти е луд по моторите или по скалното катерене, докато ти дори нямаш книжка или пък те е страх от високо и предпочиташ да не ходиш в планината, но според психолозите коренно различните интереси също оказват влияние върху връзката ни, или по-скоро – нашето отношение към тях. Не е проблем да имате различни хобита, но трябва да приемате хобито на другия и да нямате проблем с това, че то отнема от времето му. Всеки има свои интереси и ако се опитвате да откъснете вашия любим от хобито му, това няма да свърши добре.

9. Щастието в момента не гарантира щастие и в бъдеще

Дори да си мислиш, че в момента си много щастлива и да си казваш „искам да остарея с този човек“, това може да се промени след време. Годините летят, ние се променяме, очакванията ни се променят и връзката ни може да се разпадне. Трябва да се научим да се нагаждаме към промените, ако искаме любовта ни да издържи.

10. Причината за раздялата ви може да е неподходящият момент, в който сте се срещнали

Понякога дори двойките, които се обичат, се разделят. Каква може да е причината? Неправилният момент, в който сте се срещнали. Може би точно сега мъжът иска да се фокусира върху кариерата си, докато жената вече иска да създаде семейство. Това е съвсем разумна причина за раздяла, въпреки че характерите на двамата могат да са много сходни и да нямат други проблеми. И колкото и да ни се иска, понякога любовта не побеждава всички условности.