Гай Уинч е известен психолог, който помага на семейни двойки от 20 години. Той смята, че щастието на двойката и удовлетвореността на двамата от връзката зависят от три ключови фактора или умения. И тези качества не са инстинктивни, а трябва да бъдат научени и усвоени. Те изискват много практика. Според Уинч трите най-важни умения са – съпричастността, емоционалното утвърждаване на партньора и учтивостта и уважението към другия. Колегите на Уинч добавят още няколко важни „съставки“ за щастливата връзка. За всички тях ще ви поговорим днес.

Ето и кои са 9-те качества, които трябва да развивате, ако искате да имате щастлива връзка:

1. Съпричастност

Съпричастността е способността да се поставяме на мястото на другия и да разберем неговата болка или пък радост. По този начин можем да го успокоим, да му помогнем или просто да бъдем щастливи или тъжни заедно.

Ако сте двойка от няколко години и особено ако живеете заедно, може би си мислите, че познавате другия отлично. Това обаче е първата пречка към развиването на вашата емпатия.

Не бъдете толкова уверени в себе си, а се упражнявайте. Опитай се да се поставите на мястото на другия. Затворете си очите, помислете какъв характер притежава този човек и след това премислете положението, в което се намира, опитайте се да си представите какво изпитва в такъв момент. Най-важното е да забравите личната ви гледна точка за проблема, а да се опитате да разберете чуждите емоции. Скоро ще се научите да показвате по-голямо съчувствие към партньора ви, а и към останалите хора като цяло, което е много важно за здравата и щастлива връзка.

2. Емоционално разбиране

Предишната точка ни води към тази, защото е важно не само да се поставяме на мястото на другия, когато е разстроен, но и когато сме насред разгорещен спор.

По време на някоя кавга много малко хора ще кажат на партньора си „Имаш право да се чувстваш по този начин и аз те разбирам“. Първо, за това ни пречи гордостта, второ, много си мислят, че тези думи само ще влошат нещата, но това не е така. Тези думи имат чудодеен ефект върху другия, защото той се чувства разбран, което пък смекчава гнева му.

Изключително важно е да не принизяваме чувствата на другия.

3. Вниманието и учтивостта

Много от нас подценяват важността и силата на малките жестове. Често двойките попадат в следния омагьосан кръг – един от двамата показва, че е разстроен, другият, да не остане по-назад, също се разстройва. Двамата се сърдят известно време и чакат на кого пръв ще му мине. Ако са големи инати, дори дребният спор може да се превърне в сериозен конфликт. Един малък жест на внимание и любов, като букет цветя, шоколад, вкусна вечеря, прегръдка или мила дума, може да прекрати този порочен кръг още в зародиш.

Важно е да не прибягвате до такава тактика само когато сте се скарали, защото липсата на внимание в останалите моменти ще доведе до нови конфликти.

4. Задружност

Някои хора толкова свикват с половинката си, че започват да се отнасят с нея като със съквартирант. Така и двамата си живеят собствен живот, без да се интересуват особено от мнението на другия, когато взимат важни решения.

Това, разбира се, ще е пагубно за връзката им. Винаги трябва да взимате важните решения заедно, защото те ще окажат влияние и върху живота на вашата половинка.

5. Не се поддавайте на мнителността

Доста хора обичат да се вкарват във филма, както се казва, затова подхождат със съмнение към постъпките и думите на партньора си, т.е. търсят под вола теле. Вместо да се опитвате да четете между редовете, когато партньорът ви каже нещо неутрално и дори положително, попитайте го какво е имал предвид на момента.

Не се поддавайте на разни спекулации, защото най-много да създадете конфликт заради едното нищо.

6. Признателност

По-често казвайте на партньора си, че сте признателни за нещо, което е свършил, или че сте заедно. В думите на благодарност се крие истинска магия. Те ще накарат партньора ви да се чувства полезен, желан и необходим. Той също ще ви върне признателността и все по-често ще чувате „благодаря“ и за дребните неща.

7. Да не се приемате за даденост

Да приемеш другия за даденост, е сигурен начин да съсипеш връзката си. И двамата в двойката трябва да се научат да говорят за чувствата си и да работят върху връзката си. Не очаквайте, че винаги ще се отнасят с вас така добре, ако вие не отвръщате със същото.

8. Да обичаш себе си

Основата на личното ни щастие винаги се корени в нас самите. Ако сме нещастни от живота си и не обичаме себе си, как бихме могли да бъдем щастливи в една връзка и как бихме могли да обичаме друг човек? Връзката не е магическо средство за разрешаване на проблемите ви. Да, тя може да ни зареди с енергия и да ни мотивира, но ако просто скрием проблемите в душата си, подобрението ще е само временно, а старите емоции ще се върнат с нова сила един ден.

Не си мислете, че партньорът е отговорен за вашето щастие – вие самите сте архитекти на щастието си, а от партньора си трябва да търсите само подкрепа и мъничко мотивация.

9. Говоренето зад гърба

Никога, ама никога не говорете лошо за половинката си зад гърба. Проблемът не е в това, че той някога ще разбере и ще се разсърди. Проблемът е, че сте споделили един куп неща, докато сте били подвластни на емоциите си. След това ще разрешите конфликта, на вас ще ви мине, но приятелките ви или майка ви никога няма да забравят лошите думи, които сте изрекли. Отношението им към половинката ви ще се промени и после много трудно ще обясните, че просто сте били разстроени на момента. Защото нека бъдем честни – вероятно сте казали повече, отколкото сте искали, може дори да сте разкрасили нещо, защото сте искали малко подкрепа и съчувствие, искали сте да си излеете гнева, за да ви мине по-бързо.

Напълно ви разбираме, всяка е допускала тази грешка, но после е съжалявала. Подходете мъдро и обсъждайте проблемите с партньора си, говорете за нещата, които ви дразнят, но само когато сте спокойни, а не докато сте още нервирани. С тази тактика връзката ви ще издържи по-дълго.

10. Емоционалната хигиена

Много малко хора обръщат същото внимание на психическото си здраве, колкото на физическото си състояние, въпреки че през живота си получаваме повече емоционални, отколкото физически рани. Според Гай Уинч е много важно да се научим на емоционална хигиена, а най-големият враг на психическото ни здраве е премислянето на една и съща грешка.

Вместо да продължим напред и да си извадим поука, ние продължаваме да преживяваме и премисляме една и съща наша постъпка отново и отново. Гай Уинч смята, че това може да съсипе и връзката ни, и собственото ни щастие.

Когато се усетите, че започвате да мислите за нещо негативно, което ви се е случило, трябва веднага да се пренастройте и да се накарате да мислите за нещо положително. След няколко минути ще се усетите как настроението ви се подобрява и мислите ви сами отиват към по-приятни спомени и размишления.