Родителите лъжат децата си всеки ден, и то без да го осъзнават.

Сигурни сме, че многократно си казвала на децата си, че лъжите са нещо лошо, а в същото време ти не си била съвсем честна. Дори тези „бели лъжи“ насърчават детето да лъже, все пак щом тати и мама лъжат, защо и то да не лъже?

Казваме си, че всички тези лъжи са за тяхно добро, но истината е, че по този начин не ги предпазваме, а лъжите ни скоро излизат наяве и това води до по-големи проблеми.

Ето някои примери за лъжи, към които родителите прибягват много често, както и съвети с какво да ги замениш.

1. „Дядо Коледа ще види, че си непослушен.“

Вместо да заплашваш децата с Дядо Коледа, който няма да им донесе подаръци, отнеми нещо тяхно веднага, за да разберат, че техните действията имат моментални последици. Вместо да ги заплашваш с измислени герои, използвай реалистични наказания – прати ги в стаята им за известно време или им отнеми достъпа до електронни устройства за няколко часа.

2. „Няма да позволя нещо лошо да ти се случи.“

Сигурни сме, че намеренията ти са точно такива, но това просто не е възможно. Никой родител не може да предпази децата си на 100%. Ето защо им кажи истината, като подбираш думите си внимателно, за да не ги уплашиш. Например можеш да им кажеш: „Винаги ще се старая да пазя, но на света има и лоши хора, ето защо не бива да се отдалечаваш от мен, когато сме в магазина. Аз съм тук, за да те защитавам, но ако се отдалечиш и се криеш от мама, може да се изложиш на опасност“. Може да звучи страшно, но такава е реалността.

3. „Паркът е затворен.“

Естествено, че паркът не е затворен, но ти нямаш време да заведеш децата там, защото имаш куп задачи, които да свършиш. Вместо да лъжеш децата си, бъди откровена: „Мама днес не може да ви заведе в парка, защото мама трябва да напазарува, за да имаме какво да ядем през седмицата“. Децата ти може да мрънкат и да се оплакват, но това е в реда на нещата и те скоро ще се научат, че не могат да имат всичко, което поискат. Освен това по този начин ще те възприемат като честен родител, а не като лъжкиня, защото един ден те ще пораснат достатъчно, за да разберат, че паркът не е затворен, а ти само ги лъжеш.

4. „Няма да боли, обещавам.“

Нека си представим следната ситуация: Трябва да му се постави инжекция, но то не спират да крещи, ти си изнервяш и искаш писъците и сълзите да спрат, затова казваш „Спокойно, няма да боли, обещавам“, детето обаче продължава да плаче, защото много добре знае, че лъжеш. И първия път, когато им биха инжекция каза, че няма да боли и какво стана? След това вече си знаят урока. Ето защо не бива да лъжеш. Кажи им, че леко ще ги боцнат, че не е нищо страшно и ще свърши бързо, а после ще получат близалка. Обясни им защо трябва да им поставят инжекция.

5. „Ти си най-добрият художник в света, рисунката ти е невероятна!”

Недей да хвалиш детето си, когато не си искрена. Независимо дали го вярваш, или не, но децата не са толкова наивни, колкото си мислим. Те долавят промените в гласа, виждат езика на тялото ти и могат да преценят кога лъжеш. Затова бъди откровена и ги похвали за креативността им, а не за крайния продукт, който в 99% от случаите не е гениална картина, а просто мила детска драсканица. Важното е да ги хвалиш за неща, в които наистина вярваш.

6. „Време е за сън!“

Часовникът показва 19.30 ч. и ти знаеш, че още не е време за сън, защото си лягат в 20.00 ч., но не смяташ, че трябва да си чак толкова точна. Това обаче не е така. По-добре им кажи: „Време е да си приготвяте за лягане“. Думите наистина имат значение за децата, те се хващат на всяка дума и се впечатляват много по-лесно от възрастните. Ето защо е важно да бъдеш точна, когато вече могат да разпознават часа. По този начин ще повишиш доверието им към теб.

7. „Не знам какво е станало с рисунката ти.“

Много добре знаеш какво е станало, защото си я изхвърлила. Знаем, че не можеш да пазиш всички рисунки, защото просто няма място за тях. Най-добрата стратегия е да повериш решението в ръцете на детето си. Обясни му, че няма достатъчно място, за да пазите всяка рисунка. Кажи му, че в определено чекмедже или кутия може да слага любимите си рисунки, които със сигурност ще бъдат запазени. Когато чекмеджето се напълни, му обясни, че е време да прегледа рисунките си и може би да изхвърли част от тях, които вече не харесва толкова. По този начин ти му даваш избор и поставяш отговорността в неговите ръце, а детето ти ще ти бъде благодарно, защото му гласуваш доверие и защото си откровена с него.

8. „Идвам след минутка.”

Знаем, че намеренията ти са добри. Ти наистина искаш да им помогнеш да си вържат обувките, да си напишат домашното или да решат належащия проблем, който ги тормози точно в този момент, но първо трябва да довършиш това, което си почнала да правиш. Тогава просто им кажи, че в момента правиш нещо и веднага след това ще дойдеш. Не им казвай, че ще отнеме една минута, когато може да отнеме доста повече, а колкото повече време минава, толкова по-раздразнени ще са децата ти, защото си ги излъгала. Вместо това им кажи истината и дори бъди конкретна – кажи, че сега миеш чиниите, преглеждаш сметките и т.н.

9. „Тръгвам без теб!“

Вместо отново да ги заплашваш със слабовероятни последици, кажи им какво реално ще им се случи: „Ако до 5 минути не си си обул обувките, след това няма да гледаш никаква телевизия“. След това изпълни казаното, за да знаят децата ти, че думата ти има тежест. Можеш да им обясниш и защо не бива да закъсняват.

10. „Нямаме достатъчно пари за ---.“

Вместо да лъжеш, обясни им ситуацията. Кажи им, че цялото семейство ще ходите на ваканция и всички я очаквате с нетърпение, ето защо сега не може да ходите често на кино и не може да купите еди-какво си. Обясни им, че трябва да се пести и понякога трябва да се откажеш от нещо, за да получиш друго нещо. По този начин ще им дадеш един добър финансов урок с простички думи.

Истината е най-добрият начин децата ти да се учат и да израстват.

1. Последиците от лошото им поведение са най-лесния начин да превъзпиташ децата си.

Ако сте в магазина и детето ти започне да мрънка, че иска да му купиш шоколад, ти му казваш набързо: „Ще ти купя следващия път“, и по този начин сама си поставяш капан. Един ден детето ще осъзнае, че го повтаряш всеки път и мрънкането му ще става все по-настоятелно всеки път.

Вместо това поговори с детето си и му обясни, че чрез мрънкане няма да получи това, което иска, а ти няма да търпиш лошото му поведение. Ако все пак детето направи сцена в магазина, накажи го след това, по този начин то ще разбере, че действията му си имат последици, а ти държиш на думата си.

2. Малките разочарования ще предотвратят по-големите

Бъди честна с детето си и ако се налага – разочаровай го. Малките разочарования няма да навредят на връзката помежду ви, защото е много по-добре да бъдеш откровена, отколкото да излъжеш и после детето ти да преживее много по-голямо разочарование, след което ще загуби доверието си в теб.

Истината е, че децата могат да преживеят почти всяко разочарование, ако им окажеш нужната родителска подкрепа. Докато децата, които постоянно са лъгани, започват да се съмняват в дори най-простичките неща, които казват родителите им.

Бъди честна, недей да лъжеш. Лъжите само ще разрушат доверието на детето ти. А ако детето ти не ти вярва и не ти се доверява по най-елементарните въпроси, как искаш да ти се довери за наистина важните.