Днес искаме да ви представим наблюденията на една майка, която има четири момчета. „Преди да родя цяла рота момчета (добре де, четири, ако трябва да сме точни), бях много женствено момиче. Падах си по грима, ексфолиантите, парфюмите и сладките обувчици. Пиех плодови коктейли, вместо шотове с уиски. Да си счупя нокът? Истински кошмар! Намирах буболечките и червеите са тотално отвратителни“, признава Рита.

Но да станеш майка на момче или на няколко момчета, задължително те променя из основи.

Ако и ти чакаш момче (или вече имаш няколко калпазани у дома), то трябва да си подготвена за тези 10 неща:

1. Трябва да обичаш къпането

Под къпане нямаме предвид дългите вани, придружени от свещи и вино, а къпането, от което момченцата се нуждаят по-често от момиченцата просто защото винаги се забъркват в някакви цапащи каши.

2. Дано си мислиш, че пръцкането е забавно

Момчетата си мислят, че пръцкането е забавно и толковa – едва ли ще промениш мнението им, колкото и да се опитваш. Вместо да се ядосваш на този просташки хумор, ние те съветваме да се смееш заедно с тях, за да има мир и спокойствие. Все пак и мъжете си мислят, че шегите за пръдни са забавни, така че си е обречена кауза да обясняваш на синовете си, че няма нищо смешно в тази телесна особеност. Само се постарай да им обясниш, че никак не е прилично да обгазяват ресторантите или пък църквите, докато вкъщи е по-приемливо.

3. Приготви се за постоянна тоалетна война

Най-хигиенично е и мъжете, и жените да затварят капака, преди да пуснат водата, но повечето не го правят. Може би ти си мислиш, че поне ще научиш момчето си да сваля седалката, за да не се налага да води прословутата война с бъдещата си съпруга, но трябва да те разочароваме – усилията ти най-вероятно ще бъдат напразни.

Понякога момчетата се сещат да свалят седалката, но забравят да пуснат водата. Ако се сетят, никога няма да затворят капака. Те оставят тоалетната хартия на странни места, а да не говорим, че никога не могат да се прицелят правилно! Колкото и да им обясняваш да внимават, да затварят капака, да пускат водата и прочие, едва ли често ще се радваш на чиста тоалетна, ако имаш няколко момчета.

4. Ще трябва да преосмислиш представите си за безопасно

Ако си мислиш, че ще кръжиш като майка орлица около детето си и ще стерилизираш всяка негова вещ, то искаме да те разубедим още отсега. Момчетата просто си играят по-грубо. Те постоянно скачат от разни места, пързалят се, катерят се, въргалят се, падат, стават, тичат като отвързани. И „най-хубавото“ е, че го правят постоянно. Момчетата проявяват особен интерес към това да ядат пръст, лепило, изоставени дъвки и прочие. Те се опитват да карат колелата и скейтбордите си по-бързо от всички останали. А сега си представи да имаш няколко момчета у дома, това означава постоянно състезание в спорта "Кой ще измисли най-голямата глупост", който винаги завършва с някакво спречкване.

Можеш да се опиташ да ги вразумиш, но най-важното е да се заредиш с много лепенки за неизбежните охлузвания.

5. Дано обичаш драмите

Не знаем защо, но много хора си мислят, че момиченцата създават повече драми и са склонни да преувеличават за всяко нещо. Е, нищо подобно. Момчетата също се цупят, тръшкат, реват за глупости, крещят си, тряскат врати и се правят на интересни, когато нищо не разбират.

„Наскоро един от синовете ми каза, че мрази всички в семейството ни, след като състезание по оригване излезе извън контрол. Друго от момчетата ми се спъна заради развързана връзка, легна на пода, започна да плаче безутешно и през сълзи изрева „Този свят е твърде опасен за мееееен“, споделя Рита, ако това не е драматизъм, не знаем какво е. Просто дайте един „Оскар“ на момчето.

6. Мръсотията не трябва да те притеснява

Е, мръсотията и хаосът със сигурност ще те притесняват, но след време се свиква. Ако нямаш домашна помощница, то със сигурност домът ти няма да е в най-приличния си вид и за това ще трябва да „благодариш" на момчетата си. И не говорим за купища от играчките, които никога не се прибират, а за кал, трева, паста за зъби по огледалото, пода и къде ли не, за разлято мляко и подобни.

Момчетата ронят храна навсякъде, лекьосват всяка мебел, а коронният им номер е да си лепят сополите по килима или стените.

7. Винаги трябва да имаш храна под ръка

Мъжете като цяло ядат повече от жените, а малките момченца са бъдещи мъже, така че се приготви за вълчи апетит. Освен това момченцата винаги търсят нещо да си похапнат и отварят хладилника през пет минути, ако случайно нещо интересно се е появило там. Приготви се за дълги списъци с покупки и много готвене.

8. Ще трябва да купуваш много, ама много панталони

Сигурни сме, че имаш здрав чифт дънки, който е на поне 5 години... или даже 10? Е, ама това си ти – една разумна и пораснала дама. Тук говорим за момчета, които виждат сметката на всяко нещо. Някога дънки са се носили само от работниците, защото денимът е груб плат, който е изключително издръжлив. Е, дънките вършат работа на теб и на работниците, но те са безсилни пред момченцата. Просто приеми, че често ще трябва да купуваш нови панталони на синовете си.

9. Дано нямаш нищо против голотата

Може би е странно, че момченцата толкова бързо късат дънки, защото... не е като да ги носят толкова много! Първото нещо, което момчетата правят след училище, когато се приберат у дома, е да се разхвърлят само по бельо, а понякога и направо без бельо. Момченцата не обичат да им ограничават свободата и това се отнася с пълна сила и за някакви си слипове.

10. Дано нямаш нищо против и да си играят с...

Как да ти кажем... всички момченца са обсебени от пoловите си органи и ще трябва да научиш сина си да не посяга към безценното си съкровище на публични места. Колкото до вкъщи – това е обречена кауза. Още като бебе синът ти ще започне да проявява любопитство към тази част от тялото си и не става по-добре с възрастта. Понякога момченцата дори не осъзнават, че са седнали пред телевизора и невинно се подръпват, почесват и прочие. Представи си Ал Бънди в „Женени с деца“, но в детските му години. За момченцата тази „игра“ е като това да си гризеш ноктите – досаден навик, който те правят несъзнателно. Та, затова се постарай да ги научиш да не го правят, когато са навън и на масата, но да ги отучиш да го правят през останалото време ще е истински подвиг, който истински ще ни впечатли.