На 8 декември 2022 г. ще има пълнолуние. Според народната мъдрост това е най-мистичното време от годината, когато можете да свършите двойно повече работа и да се радвате на двойно повече енергия. Обаче не е толкова просто - прекалената емоционалност може да доведе до конфликти, а бурните действия могат да се превърнат в хаос.

Всеки знае, че спътникът на Земята се вижда ясно веднъж месечно. Но малко хора са на ясно, че всъщност цикълът на пълнолунието продължава 29,5 дни. И веднъж в годината, през февруари, може изобщо да няма пълнолуние, но през януари или март може да има две.

Астрологичните явления са разбираеми, но защо пълнолунието е обрасло с мистицизъм и легенди от незапомнени времена, не е ясно. Вярно е, че най-невероятните истории за върколаци и зли духове са дошли от сценаристи и писатели, измисляйки сюжети за филми на ужасите. И хората вярват, че Луната може по някакъв начин да повлияе на здравето и психиката на човек.

И въпреки че учените периодично доказват неоснователността на тези истории на ужасите, ние все още черпим информация от фолклора и мненията на специалистите. Така че, прочетете списъка с неща, които определено трябва да се отложат по време на пълнолуние. За всеки случай.

Да намерим и изградим взаимоотношения

Когато луната е пълна, човек изпитва прилив на сила, емоционален подем и жажда за комуникация, включително с противоположния пол. Но прекомерната приказливост, категоричност и липса на сдържаност могат да доведат ситуацията до конфликт и е лесно да се получи конфронтация. А в любовните дела още повече не трябва да се налагате. Затова се сдържайте, не се поддавайте на привличането и тогава ще сте благодарни сами на себе си. Когато лунният цикъл наближи пълнолунието, скандалите се случват по-често от обикновено.

Да взимаме важни решения

По време на пълнолуние не може да се започне сериозен бизнес - смята се, че форсмажорните обстоятелства могат да повлияят. За да не се излъжете в очакванията си, когато планирате тържествени събития, големи празници, важни срещи и грандиозни покупки, погледнете календара - има ли знак за пълнолуние през тези дни? Астролозите казват, че браковете, сключени в дните на пълнолуние, са краткотрайни, по празниците могат да възникнат конфликти, а публичното говорене може да бъде застрашено.

Да излагаме здравето си на риск

Фактът, че лунните цикли влияят на нашето благополучие, е известен отдавна. В дните от пълнолуние до новолуние се случват спешни операции, наранявания, нервни сривове, преждевременни раждания. Тялото през тези дни е най-отслабеното и уязвимо към външни фактори. Чувствителните хора могат да изпитат промени в настроението, безпричинна тъга, раздразнителност.

За да не влошите още повече благосъстоянието си, не злоупотребявайте с алкохол и лекарства (действието им се засилва), спазвайте дневния си режим (има риск от умора), следете храненето си (не можете да гладувате или напротив, да преяждайте) и си подарете спокойствие. Ако е възможно, отложете планираните операции (както и ваксинациите) за друго време - имунитетът е отслабен в дните на пълнолуние, а също така съществува риск от повишено кървене и обостряния.

Да си правим прическа

Някои салони за красота се придържат към препоръките на лунния календар. Същността му е, че всички манипулации с косата трябва да се извършват в определена фаза на лунния цикъл. Например, ако искате да подстрижете краищата на косата си или да я боядисате, тогава най-добрият период е нарастващата Луна, а ако искате нова прическа - тогава елате, когато Луната намалява (за да запазите формата и цвета по-дълго, корените също ще станат по-силни в този момент). На пълнолуние не планирайте посещение на фризьора – според народните поверия, ако влияете на красотата си по това време, тогава хаосът ще се настани в главата и мислите ви.

Да посетим козметик

Отложете посещенията до козметик за по-благоприятни дни. На пълнолуние (и един ден преди и след него) се отбелязва повишена чувствителност. Медицинските или козметични процедури могат да оставят белези по кожата. Идеалното време за красота е новолунието, тогава ефектът от процедурите за грижа за кожата е максимален.

Да изчистим

Първо, пълнолунието е ирационално време, неорганизирано, само по себе си неблагоприятстващо реда. И няма смисъл по някакъв начин да подреждаме света наоколо. И второ, можете да попаднете под влиянието на моментно настроение, което също е характерно за Луната, и погрешно да се сбогувате с необходимите неща.

Да взимаме пари назаем

Също така внимавайте с взимането на заеми, с правенето на големи покупки и извършването на всякакви финансови транзакции. Пълнолунието, разбира се, е противоречиво време, но отдавна се използва за парични операции. Не можете да давате заеми на пълнолуние - отношенията с длъжника ще се влошат. За да има пари в къщата ви, те трябва да се вземат назаем на новолуние и да се връщат на пълнолуние.

Да засаждаме растения

Луната е източник на жизнена сила за растенията, според астролозите. Трябва да ги засадите и да се грижите за тях в определени дни от лунния цикъл. И колкото и учените да ни убеждават в обратното, опитът доказва, че да се занимаваме с градинарство не се препоръчва на пълнолуние и в първите дни на новолунието. Растенията са отслабени. А за добър резултат, проверете лунния календар. Между другото, ако правите домашен конфитюр, трябва да е на намаляващата луна.

Да отидем на пътешествие

Прекомерната активност на Луната се отразява негативно не само на психологическото благополучие на хората, причинявайки пристъпи на ярост и агресия. Глобалните катаклизми също са свързани с Луната: вулканични изригвания, земетресения, урагани и др.

Да държим прозорците отворени

Друго вярване е, че лунната светлина краде женската красота. Затова бабите са затваряли прозорците с плътни завеси на пълнолуние. И освен това, щом Луната е по-ярка, сънят е по-лош, предизвиква чувство на тревожност и може да провокира безсъние. Така че затворете прозорците и си починете спокойно.